Bratislavské architektky prezradili 5 trikov minimalistického bývania

3.9.2018

Zdroj: Lucron

Páčil sa vám článok?

(pr) O tom, že minimalizmu nielen v zariadení bytu, ale aj v jeho dispozícii sa netreba báť, vás presvedčia bratislavské architektky, ktoré prezradili 5 tajomstiev bývania v znamení minimalizmu.

Jednoduchosť a maximálne využitie priestoru sú v 21. storočí čoraz dôležitejšími znakmi mestského bývania. A to aj napriek tomu, že mnohí ľudia sa obávajú malých priestorov, v ktorých by mali bývať nielen oni, ale ich partneri či dokonca deti.

1. Využitie priestorov, ktoré sa navonok javia ako zbytočné

Pri malých dispozíciách bytov, medzi ktoré môžeme zaradiť aj atypické 2,5 izbové byty, sa často ľudia obávajú nedostatku úložného priestoru. Je pravdou, že ak úložné priestory nie sú dokonale premyslené, môžu sa stať problémom. „Všetky veci majú byť pekne schované a všetko musí mať svoje miesto. Žitie v priestore bude pohodlné len vtedy, ak byt bude pôsobiť upratane,” hovorí architektka Tatiana Bočkayová, ktorá má za sebou zariaďovanie 2,5 izbových bytov v projekte Lucronu – Urban Residence na Račianskej ulici v Bratislave. Tajomstvo architektov spočíva v tom, že pri návrhu úložných priestorov rátajú aj s priestormi, ktoré sa navonok zdajú zbytočné a nevyužiteľné. Týmto spôsobom napríklad v hosťovskej pol izbe našli plné využitie vstavanej skrine, v ktorej je vsadená posteľ. Vďaka tomu sa získal priestor aj na pracovňu.

2. Zabudnuté stropné priestory

Drvivá väčšina ľudí pri zariaďovaní bytu zabúda na stropné priestory. Týka sa to skríň v spálni, v predsieni či dokonca kuchynských liniek, ktoré je tiež možné potiahnuť až k stropu. Takto využijete zabudnuté stropné priestory, na ktoré často len padá prach a spomeniete si na ne len počas Vianoc, kedy z nich ten prach treba utrieť.

3. S malým priestorom pochopíte, že nepotrebujete toľko vecí

Základnou myšlienkou minimalizmu je vlastniť len to, čo naozaj potrebujete. Nekupovať zbytočné veci, ktoré po čase prestanete používať či nosiť. Ukážeme si to na jednoduchom príklade šatníka. Prieskumy hovoria, že človek nosí len približne 20 percent z toho, čo mu visí v skrini. Zostávajúcich 80 percent nie je v móde, nezmestí sa do nich alebo sú mu veľké. Tieto veci si ale odkladá na príležitosti, kedy si ich bude môcť opäť obliecť. Všetci veľmi dobre vieme, že to tak nebude. Má ich tam len preto, lebo sa mu zmestia do skrine. Rovnako je to i s celým priestorom bytu. 

S menším priestorom preto pochopíte, že nepotrebujete toľko vecí, koľko si myslíte. Budete totiž starostlivo vyberať, čo si v ňom svoje miesto nájde a čo je úplne zbytočné. Vďaka tomu sa vám nestane, že budete mať poličku v obývacej izbe zaplnenú suvenírmi nielen z vašich dovoleniek, ale aj z dovoleniek kolegov, s ktorými sa ledva pozdravíte na chodbe v práci. Vďaka tomu nebudete polhodinu hľadať svoj rodný list v halde zbytočných papierov a ušetríte tak nielen svoj čas, ale aj nervy.

4. Vstavané skrine opticky zväčšia byt

Pri navrhovaní interiéru je veľmi dôležité myslieť na to, aby byt pôsobil jednoduchým a čistým dojmom „Riešením sú vstavané skrine, ktoré je potrebné navrhnúť a umiestniť tak, aby doslova splývali s priestorom a nepôsobili rušivým dojmom,” prezrádza architektka Tatiana Bočkayová. Na mieru navrhnuté vstavané skrine môžu i farebne splývať s prostredím izby, čím ju zjednotia a opticky zväčšia priestor.

5. Obývacia izba spojená s kuchyňou je dobrý nápad 

Existujú dva tábory ľudí – tí, ktorí obývacie izby spojené s kuchyňou zatracujú a tí, ktorí na ne nedajú dopustiť. Architekti, ktorí sa zaoberali dispozičným riešením 2,5 izbových bytov v projektoch spoločnosti Lucron sa prikláňajú k druhému táboru. Spojenou obývacou izbou a kuchyňou nielenže ušetríte priestor, ktorý by zabrali deliace steny, ale prinesiete do bytu lepšiu atmosféru. Deti sa môžu hrať v obývacej izbe a vy môžete zatiaľ v pokoji variť a dozerať na nich. Alebo sa už vaši hostia nebudú cítiť nepríjemne, keď sa na polhodinu zatvoríte do kuchyne a budete pre nich pripravovať občerstvenie. Pripravíte ho priamo pred ich očami a zabavíte sa nielen vy, ale aj oni.

Páčil sa vám článok?