BEDEKER GURMÁNA: Čím zaujme koncept slovenskej reštaurácie Staroslovenská krčma?

22.7.2018
0
Staroslovenská reštaurácia

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na západnej strane Hviezdoslavovho námestia nedávno otvorili ďalšiu, podľa účtenky ide o Reštauráciu STAROSLOVENSKÁ KRČMA. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o náhradu za tú, ktorá bola donedávna v Kernovom dome na opačnej strane Hviezdoslavovho námestia.

Koncept slovenskej reštaurácie Slovak Original Restaurant poznajú Bratislavčania už niekoľko rokov ako tzv. pascu na turistov. Sú predražené, jedlá pripravujú z polotovarov a snažia sa vytvoriť dojem, že práve tu nájdete tú pravú domácu slovenskú kuchyňu. Istý čas ich bolo v historickom jadre zo päť či šesť, niektoré medzičasom zanikli a vznikli inde.

Hneď pri príchode sme narazili na problém, ako sa dostať cez terasu, ktorú si tu prevádzka rozložila. Samozrejme, hneď sa nás ujal ochotný čašník s pozdravom Hello! v domnení, že sme cudzinci. Bolo komické sledovať výraz jeho tváre, keď sme sa pozdravili po slovensky.

V jedálnom lístku sme objavili panoptikum staroslovanských mýtov pretavených do ponuky jedál tradičnej slovenskej kuchyne. Zapekaný oštiepok so šunkou Budimír (9,80 €), diabolská topinka Želibor (8,90 €),
či kuracie prsia zapekané s broskyňou a syrom Svätopluk (11,90 €) sú len malou ukážkou fantázie tejto prevádz­ky. V jedálnom lístku nechýbajú studené a teplé predjedlá, polievky, hotové jedlá, jedlá z kuracieho, bravčového, hovädzieho mäsa, pstruh a jedlá starých materí. Všetko v slovenčine, angličtine a nemčine, aby sme nezabudli na medzinárodný rozmer Staroslovenskej krčmy.

Z polievok sme si dali staroslovenskú slepačiu (3,90 €) a sedliacku fazuľovú polievku Ferdinand (4,50 €). Čo bolo na slepačej staroslovenské, netušíme. Chuťovo bola v poriadku, cena v pomere k veľkosti porcie však bola predražená. Cena je síce rovnaká ako v Zylindri, kde však servírujú 0,3 l
porciu, kým v tejto krčme len 0,25 l. V neďalekom Verne stojí 0,25 l polievky len 1,89 €.

​Fazuľová nebola zlá, bola však príliš mastná, navyše obe polievky sme dostali na stôl takmer vriace.
Z hotových jedál sme si dali hovädzí guláš s knedľou Svätoboj (9,50 €/ 200 g)) a pečenú krkovičku so zemiakovou knedľou a kyslou kapustou (9,50 €/ 200 g)). Obe jedlá boli opäť príliš mastné, na vrchu mali súvislú vrstvu oleja. Tri parené knedle a tri kocky hovädzieho mäsa boli trochu diétna porcia.
Z ponuky bravčového mäsa sme ochutnali pikantnú pochúťku Ratibor, čiže zemiakovú placku plnenú pikantným soté z kúskov mäsa, cibule a papriky (12,90 €/ 150 g), z jedál starých materí bryndzové halušky so slaninkou (9,90 €/ 250 g). Na naše prekvapenie, jedlá sme dostali na stôl, ako keby boli hotové, halušky zemiaky ani len nevideli, však turista nepozná rozdiel medzi práškovými a domácky strúhanými. Chuťovo boli obe jedlá priemerné, soté v placke opäť mastné. Porovnali sme si ceny halušiek s ponukou spomínaného Zylindra a Verne a tie v Staroslovanskej krčme vyšli ako najdrahšie bryndzáky na námestí – v Zylindri stojí 350 g halušiek 7,50 €, vo Verne 300 g stojí len 5,29 €.

Našinca v Staroslovenskej krčme či Slovak Original Restaurant nájdete poskromne. Turisti sa podľa všetkého nechajú zlákať predstavou tradičnej domácej kuchyne a obrázkami jedál na reklamnom stojane. Či odchádzajú spokojní, netušíme, veď väčšina turistov sa do Bratislavy už nevracia. Pokiaľ ide o výber jedál, všetky jedlá sú na leto príliš ťažké, nečudo, ak niekomu bude po návšteve nevoľno.
V Staroslovenskej krčme sa žiadna veľká gastronómia nekoná. Ide tu predovšetkým o to, ako uloviť turistu a dobre na ňom zarobiť. Kto sa nenechá zlákať, určite nemusí ľutovať. V okolí je dostatok lepších a hlavne lacnejších reštaurácií, ktoré sú navyše aj autentickejšie.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?