Ako postupovať pri výbere kočíka a autosedačky

19.7.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Bezpečnosť detí je na prvom mieste. V tom sa zhodneme všetci, či už rodičmi sme, alebo nie. O bezpečnosť detí a ich zdravie dbá každý jeden človek. Máme od prírody dané nutkanie ich ochraňovať, dopriať im pohodlie a ochrániť ich pred všetkými možnými rizikami a nehodami, ktoré sa môžu stať.

Výber kočíka nemusí byť veda.

 O bezpečie a pohodlie dieťaťa dbáme už od jeho príchodu na svet. Vybrať správny kočík pri dnešnej bohatej ponuke je niekedy dosť náročné. Ak sa orientujete podľa farby a celkového výzoru robíte zle. Najkrajší kočík nemusí byť najlepší a najbezpečnejší. Tak isto ako najdrahší nemusí byť najpohodlnejší pre vaše dieťa a aj ten najbezpečnejší zas nemusí vyhovovať vašim najvyšším nárokom. Ako si z toľkých „naj“ vybrať vám pomôžu testy kočíkov, recenzie majiteľov kočíkov a názory odborníkov. Ak vezmete do úvahy všetky fakty isto vyberiete kočík, ktorý bude pre váš malý poklad bezpečný, pohodlný a aj najkrajší.

Hlboký, športový, alebo golfový?

Každý z týchto kočíkov je vhodný pre iný vek dieťaťa. Hlboký kočík využijete do cca 1 roku, športový je vhodný pre väčšie deti (od jedného do dvoch- troch rokov dieťaťa), ktoré vedia sedieť a golfový kočík zas oceníte pre jeho ľahkosť. Možno vás predstava kroch kočíkov pre jedno dieťa desí, ale vybrať si môžete aj dvoj, či troj - kombinácie kočíkov. Kúpou takéhoto kočíka v podstate ušetríte a aj keď sú prvotné náklady vyššie, nebudete musieť o pár mesiacov znova rozmýšľať, ktorý kočík kúpiť.

Veľkosť kočíka je podstatná.

Deti rastú ako z vody, každým dňom sú väčšie a ťažšie. Pri výbere hlbokého kočíka s tým počítajte. Pokojne sa vám môže stať, že o pár mesiacov sa dieťa nebude v kočíku cítiť pohodlne, nebude mať dostatok priestoru. Preto si vyberte kočík s väčšou vaničkou. Tak isto je dôležité aj vedieť či sa vám kočík zmestí do kufra auta, či sa dá zložiť a znova jednoducho rozložiť bez toho aby sa niečo na jeho konštrukcii pokazilo. Zložiť a rozložiť kočík si vyskúšajte už pred tým než ho zakúpite aj niekoľko krát.

Tmavá či svetlá farba – každá má svoje pre aj proti.

Pre niekoho je farba prvoradá – má svoju obľúbenú, alebo sa orientuje podľa pohlavia dieťaťa. Niekto zas pred výberom farby dáva prednosť materiálu a praktickosti. Tak či tak je všeobecne známe, že bledé farby sa budú rýchlejšie špiniť a tmavé vám môžu na slnku vyblednúť. Nevýhodou tmavých farieb je aj ich schopnosť udržiavať teplo. Čím je farba tmavšia tým viac tepla sa kumuluje v kočíku – počas horúcich letných dní by ste to mali zobrať do úvahy.

Ďalším dôležitým prvkom ohľadom bezpečnosti detí je autosedačka.

Autosedačky – bezpečnosť detí aj na cestách.

Naše zákony, ale aj zákony Európskej únie pamätajú na bezpečnosť aj tých najmenších spolujazdcov v aute. Autosedačky sú povinnou výbavou auta, v ktorom sa vezú aj deti.

V tomto roku začala platiť nová norma pre autosedačky pre deti s názvom i-Size.  Nemusíte sa obávať, stále môžete používať aj staršie – jediné čo sa zmení je postupné ukončenie predaja autosedačiek podľa starej normy.

i-Size – autosedačka podľa veľkosti dieťaťa.

Hlavný rozdiel medzi starou a novou normou je výber sedačky podľa výšky dieťaťa, nie podľa hmotnosti (ako bolo tomu doteraz). Každá sedačka podľa novej normy musí spĺňať viac kritérií. Zorientovať sa v nich bude zas náročné a ledva si ich osvojíme tak isto príde ďalšia zmena. Vybrať vhodnú autosedačku, ktorá zaistí dieťaťu bezpečie, ochranu a zároveň bude spĺňať predpisy ale až tak náročné nemusí byť. V tomto smere môžete dať na názory známych a priateľov, ale pokiaľ nemajú rovnako staré deti ako vy tak s najväčšou pravdepodobnosťou bude sa ich rada týkať autosedačiek podľa starých noriem.

V súčasnosti je teda najlepšie pri výbere si nechať poradiť od odborníkov, alebo si prezrieť internetové stránky s testami autosedačiek na TestKvality.eu. Práve tie zhromažďujú a porovnávajú informácie znalcov, odborníkov a zákazníkov z celej Európskej únie. Na základe týchto a aj mnohých ďalších poznatkov  vedia najlepšie odporučiť tie najbezpečnejšie a najkvalitnejšie autosedačky pre deti.

Páčil sa vám článok?