Zaujímavosti: Viete, prečo je futbal najobľúbenejším športom na svete?

18.6.2018
Páčil sa vám článok?

(pr) Futbal je globálny šport. Predpokladá sa, že jeho korene siahajú do Anglicka v 12. storočí. Odvtedy sa však stal sa tak populárnou hrou, že králi Henrich II a Henry IV ho museli na čas zakázať.

Čo potom pomohlo s globalizáciou futbalu, bol britský globálny vplyv. Na vrchole svojej moci táto ríša pokryla takmer štvrtinu planéty, čo znamenalo, že ho bolo veľmi ľahké šíriť, ako ich obľúbený šport.

Futbal je tiež veľmi populárny a veľa nadšencov si rado na svojich favoritov alebo celý tím tipuje online, pretože disponuje obrovským potenciálom slávnych a špičkových hviezd. Tiež sa môže doslova hrať kdekoľvek, veď všetko, čo k nemu potrebujete, je predsa lopta a oproti iným podobným hrám si nevyžaduje ani veľa hráčov.

Ak navštívite Maroko, láska k zápasu vo futbale zo strany miestnych obyvateľov bude obrovská. Na ručne vyznačenom ihrisku pozdĺž pláže sa s loptou zabávajú už od 7 hodiny ráno.  Rovnaké je to aj v Turecku, Tunisku a Egypte.

Bez televíznych prenosov by to nešlo

Čo je tiež veľmi dôležité pochopiť, je, že aj médiá a televízia sa zaslúžili o jeho popularitu. Prvá futbalová hra bola vysielaná v Anglicku v roku 1937 a prvý svetový pohár bol vysielaný v roku 1954. Televízne zápasy a dobré stávky na futbal dokážu zachytiť predstavivosť tých, ktorí tejto hre venujú väčšinu svojho života. Futbal ale inšpiroval a stále tiež inšpiruje každú generáciu, v ktorej sa vždy zrodí nejedna hviezda svetového formátu.

Veď si len predstavte, že približne 16 % svetovej populácie sledovalo, ako Nemecko porazilo Argentínu vo finále Svetového pohára v roku 2014.

Je to schopnosť futbalu evokovať obrovské množstvo vášne u všetkých generácií zo všetkých krajín, ktoré zároveň robia futbal najväčším a najobľúbenejším športom na planéte. Aby toho nebolo málo, predstavíme vám ďalšie dôvody, pre ktoré vás futbal „chytá za srdce“.

Futbal to je hra

A nie len to. Futbal je veľmi rýchla a krásna hra. Ako hudobná symfónia Beethovena. Máte pred sebou celé hracie pole a v okamihu, ako sa lopta pohybuje od jedného hráča k druhému, ľudia cítia akúsi napínavú atmosféru, ktorá končí alebo vrcholí len vtedy keď je strelený gól alebo zahájený útok.

Ikony originálneho štýlu

Futbal, či už americký alebo európsky, bol vždy zodpovedný za „produkciu“ takých skvelých „Fashionistov“, ktorí inšpirovali celé generácie, tým, že neustále experimentovali zo svojím vzhľadom. Každý chcel mať účes ako Beckham alebo Cristiana Ronaldo. Táto túžba ľudí, aby boli takmer zrkadlovým obrazom ich vzorov, robí túto hru tiež vysoko obľúbenou.

História, ktorá vás láka

Aj história klubov má svoj vplyv, od výsledkov na tipovaní až po obľúbenosť konkrétnych hráčov. To máte ako s niektorou značkou parfumu, oblečenia, potravín a iných produktov osobnej spotreby. Alebo firemná kultúra, ktorá danú spoločnosť charakterizuje, aj to je jeden z významných faktorov, ktoré podobne ako história futbalových klubov, niečo vypovedá. Dôvodov je samozrejme viac a pre vás môže byť futbal fascinujúcou hrou pre iný a úplne odlišný dôvod, s ktorým sa s nami môžete podeliť.

Páčil sa vám článok?