VIDEO: Pozrite si, ako oslávila Lúčnica svoje narodeniny!

12.2.2018
0
Sedemdesiate narodeniny umeleckého súboru Lúčnica

Zdroj: archív MB

Páčil sa vám článok?

Umelecký súbor Lúčnica posledným včerajším vystúpením svojho programu "Štefan Nosáľ 90" urobila v Bratislave krásnu bodku za oslavami svojho 70. výročia existencie. Predstavenie si okrem verejnosti vychutnalo aj viac ako 1 500 bývalých členov tohto umeleckého súboru.

Umelecký súbor Lúčnica sa tak počas celého roka chystá oslavovať sériou výpravných predstavení s veľkoplošnou projekciou unikátnych archívnych materiálov, s vyše stovkou účinkujúcich a špeciálnymi hosťami.

Jedinečné predstavenia sú venované jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej národnej kultúry, poprednému choreografovi, pedagógovi a v neposlednom rade aj hercovi, režisérovi, scenáristovi a dlhoročnému umeleckému šéfovi Lúčnice, profesorovi Štefanovi Nosáľovi. Program mapuje významné umelecké medzníky v živote profesora Nosáľa. V bratislavskej Inchebe okrem všetkých zložiek Umeleckého súboru Lúčnica vystúpili aj hostia z radov jeho známych kolegov, priateľov, študentov a spolupracovníkov. Program bol poďakovaním všetkým Lúčničiarom, no hlavne človeku a umelcovi, ktorý stál takmer nepretržite na jej čele.

Video z udalosti

„To, čo robí Lúčnicu Lúčnicou, čo pán Nosáľ vcítil a vložil všetkým nám Lúčničiarom do sŕdc, je jedna veľká rodina a s jednou veľkou ideou prezentovať to, čo Slovensko má najlepšie na svete, a to je jeho folklór," povedal dramaturg Július Jackuliak. U Nosáľovcov bol folklór a tanec v rodine. Tancovala manželka a neskôr aj dcéra Barbora.

Na záver posledného zo štvorice bratislavských predstavení sa na spoločnej afterparty stretli všetci bývalí a súčasní Lúčničiari, aby si spoločne zaspomínali nielen na profesora Štefana Nosáľa, ale i na chvíle strávené v tomto unikátnom telese, ktoré spája generácie. Doposiaľ sa v Lúčnici vystriedalo približne 2 500 členov, ktorí vystupovali vo vyše 60 štátoch sveta.

(nikicuki, TS)

Páčil sa vám článok?