Polopodzemné kontajnery – aby bola Bratislava čistejšia aj „voňavejšia“

13.2.2018

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Určite to poznáte aj vy – prechádzate na ulici okolo kontajnerov, ktoré sú plné na prasknutie, takže smeti z nich vypadávajú a povaľujú sa navôkol. Kvôli šíriacemu sa zápachu radšej prejdete na druhú stranu. V súčasnosti už ale existuje elegantné riešenie, vďaka ktorému sa vám pred domom nemusia zapáchajúce odpadky váľať. To riešenie sa volá POLOPODZEMNÉ KONTAJNERY.

Mojím cieľom je presadiť, aby sa mesto správalo ekologicky, nestavalo sa k problematike čistoty pasívne a zainvestovalo do tohto typu kontajnerov. Prvé lastovičky už v Bratislave máme - v minulom roku boli vybudované štyri nové stojiská s polopodzemnými kontajnermi, jedno z toho sa nachádza aj v Starom Meste. Obyvatelia si ich nevedia vynachváliť – kontajnery sú estetické a nikde okolo nenájdete žiadne smeti.

Zdroj: mb

Návrh na vybudovanie a financovanie ďalších kontajnerov som ešte na jeseň minulého roka pripravil spolu s mojím kolegom, mestským poslancom Martinom Kurucom a predložil ho mestskej rade. Tá návrh prijala a posunula ho na schválenie mestskému zastupiteľstvu, ktoré bude o ňom rokovať už teraz vo februári.

Polopodzemné kontajnery sú naozaj moderným riešením, ktoré by nám prinieslo viac poriadku a čistoty do ulíc. Majú zároveň aj ďalšie výhody, napr. výrazné zníženie nákladov na odvoz odpadu či možnosť automatického hlásenia naplnenia kontajnera. Len na ilustráciu: jeden polopodzemný kontajner s objemom 5 m3 dokáže nahradiť 6 kusov 1100-litrových a až 55 kusov 120-litrových kontajnerov. Každý z kontajnerov obsahuje monitorovacie zariadenie na kontrolu stavu naplnenosti. Vyprázdňovanie sa realizuje zo spodnej časti, takže vhadzovací otvor zostáva vždy čistý. Hĺbka kontajnera znemožňuje opätovné vyberanie jeho obsahu, čo zamedzuje znečisťovaniu okolia. Ich konštrukcia zároveň úplne zabraňuje prístupu zvierat a hmyzu.

Zdroj: mb

​Ak môžu polopodzemné kontajnery zavádzať iné slovenské mestá, ako napríklad Nitra, Liptovský Mikuláš, Trnava či Trenčín, ktoré hospodária s menším rozpočtom ako hlavné mesto, je najvyšší čas, aby tak urobila aj Bratislava. Myslím si, že toto je projekt, ktorý rieši reálne problémy Bratislavčanov a jeho uvedenie do života by prinieslo viditeľné zlepšenie kvality života v našom hlavnom meste.

V našom návrhu žiadame, aby mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo nenávratnú finančnú dotáciu z rozpočtu mesta vo výške 50 % pre jednotlivé mestské časti, ktoré o nové kontajnerové stojiská prejavia záujem. Na úvod by sa mohli vyčleniť finančné prostriedky na 25 až 30 stojísk. Primátora zároveň vyzývame, aby pripravil žiadosť o dotáciu z eurofondov. Tak si držme palce, aby poslanci mesta tento návrh na skrášlenie a zmodernizovanie Bratislavy odobrili!

Martin Borguľa
poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto
martin@borgula.sk, 0905 803 527

Páčil sa vám článok?