Rudolf Kusý: Tajomstvom úspechu v transparentnosti je nestraníckosť

18.10.2017
Páčil sa vám článok?

Miliarda eur ročne zmizne na Slovensku vinou korupcie. Taký je odhad odborníkov z mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko. Tí zároveň pred časom upozornili, že korupcia v samospráve sa postupne rozširuje.

Zdrojom korupcie je obsadzovanie pracovných miest, predaj obecného majetku, vydávanie rôznych druhov povolení, prenájom nebytových priestorov, verejné obstarávanie, ale aj stavebné konanie. Transparency International Slovensko preto od roku 2010 pravidelne hodnotí transparentnosť stovky najväčších miest a žúp. Dlhodobo medzi najtransparentnejšie samosprávy patrí bratislavské Nové Mesto. V tejto súvislosti sme sa zhovárali so starostom Nového Mesta a kandidátom na župana Bratislavského samosprávneho kraja Rudolfom Kusým.

Nové Mesto sa pod vaším vedením prepracovalo medzi najtransparentnejšie samosprávy na Slovensku. Čím si to vysvetľujete?

- S odstupom času som presvedčený, že jednou z kľúčových vecí bolo to, že do funkcie starostu som sa nedostal ako stranícky kandidát. Vzišiel som z mimovládneho sektora. Ako aktivista som sa zaujímal o fungovanie samosprávy a často som mal problém dostať sa k informáciám. Transparentnosť hospodárenia mestskej časti bola jednou z absolútnych priorít, s ktorou som preberal úrad. Od nástupu do funkcie som tieto zmeny vo fungovaní úradu nekompromisne presadzoval.

Nové Mesto je štvrté najtransparentnejšie na Slovensku, prvé v rámci bratislavského kraja. TIS v poslednom hodnotení žúp konštatuje, že bratislavská župa patrí medzi tie, ktoré sa najviac zhoršili...

Ak nadviažem na predchádzajúcu odpoveď, možno to bude tým, že pán Frešo mal pri kandidatúre pri mene sedem nálepiek politických strán. Ale vážne – po ôsmich rokoch jeho vládnutia na župe to považujem za absolútne zlyhanie a nevyužitie šance pre lepšie informovanie verejnosti a lepšie fungovanie úradu.

Ako sa vám darilo na úrade presadzovať zmeny? 

Nebolo to jednoduché. Najskôr sme sa snažili o zmeny sami, ale zistili sme, že potrebujeme nezainteresovaný pohľad zvonka. Preto sme sa rozhodli realizovať audit transparentnosti. Jeho úlohou bola identifikácia problematických miest z hľadiska priestoru pre korupciu, ako oblastí, v ktorých je možné zvýšiť transparentnosť fungovania mestskej časti. Výsledkom bol projekt „80 krokov pre transparentné Nové Mesto“ – inak povedané, komplexný balík osemdesiatich konkrétnych a jednoznačných protikorupčných opatrení.

Čo znamená transparentnosť samosprávy, ak si to slovné spojenie rozmeníme „na drobné“?

Viac svetla a jasné pravidlá. Znamená to lepšiu kontrolu úradníkov zo strany ľudí a menej korupčných príležitostí. Povedali sme si „Stop korupcii na úrade!“ a začali sme konať.

Zastavili sme rozdávanie bytov, ktoré sa v minulosti rozdávali za veľmi pochybných okolností. Sprísnili sme formu prenájmu obecných bytov. Každý predaj majetku dôsledne prehodnocujeme. Rovnako pristupujeme k prenájmu obecného majetku. S cieľom zabezpečiť efektívnejšie využívanie obecných peňazí sme zriadili mailovú a telefonickú „horúcu linku“, kde môže ktokoľvek upozorniť na to, ako by sme mohli lepšie hospodáriť. 

Práve efektívne hospodárenie samospráv býva v porovnaní so súkromným sektorom často problém...

Transparentné verejné obchodné súťaže, aukcie, prísna kontrola pri nákupe tovarov a služieb, toto všetko spolu prispelo k tomu, že hospodárime bez dlhov. V čase, keď navôkol „zúrila“ kríza a samosprávy kvári nedostatok peňazí, my sme neboli v pozícii tých, čo len „svietia a kúria“. Podarilo sa nám zrekonštruovať skoro všetky základné školy, pri materských školách sme štrnásť nových tried. Vybudovali sme dva nové parky a pätnásť športovísk, ihrísk a parkov sme vynovili. Samozrejme, aj vďaka externým zdrojom, ale aj o tom je dobré hospodárenie. 

Obmedzenie priestoru pre korupciu nie je len o znižovaní voľnosti v rozhodovaní predstaviteľov samosprávy alebo úradníkov, ale aj o zvyšovaní transparentnosti. Ako sa vám darí v tejto oblasti?

Snažíme sa držať hesla “Zverejníme všetko, čo sa dá, nielen to, čo musíme”. 

Akú máte spätnú väzbu od ľudí?

Ľudia sú veľmi vnímaví na to, ako s nimi samospráva komunikuje. Časť našej webstránky, kde zverejňujeme zmluvy, patrí medzi pomerne navštevované. Transparentnosť však neobmedzujeme len na to, čo je samospráva povinná zverejňovať zo zákona. Rozbehli sme napríklad projekt Digitálneho zastupiteľstva. Ľudia tam nájdu na jednom mieste všetko podstatné z práce zastupiteľstva. Významne to zjednoduší orientáciu v tejto agende, ako aj jej kontrolu zo strany verejnosti. Projekt zároveň získal ocenenie na prestížnej konferencii ITAPA.

(PR)

Páčil sa vám článok?