S reumou vám pomôžu v kúpeľoch

10.10.2017

Zdroj: pt

Páčil sa vám článok?

(pr) Po horúcom lete s rekordnými teplotami tu máme jeseň s chladným sychravým počasím a dažďami sprevádzanými nepríjemnou vlhkosťou. Tá vie potrápiť hlavne reumatikov, ktorí zažívajú bolestivé zhoršenie svojho stavu.

A hoci patrí reuma medzi ochorenia, ktoré nie je možné definitívne vyliečiť, správnym prístupom a liečbou je možné ťažkosti výrazne zmierniť a udržať na hranici znesiteľnosti.

Celosvetovo trpí reumatizmom až 350 miliónov ľudí a hoci sa toto ochorenie spája hlavne s vyšším vekom, pacientov nájdeme aj medzi malými deťmi. Moderná medicína rozlišuje až okolo 450 rôznych foriem reumatických ochorení. A ako sa reumatizmus prejavuje? V prvom rade zníženou pohyblivosťou, bolesťami kĺbov, svalov, šliach, väzov a kostí. Prvotné príznaky však mnohí podceňujú. Katka, 45 rokov: „Spočiatku som len bývala ráno čoraz viac stuhnutá a fyzicky slabá, neskôr mi začali opúchať kĺby. Až to ma prinútilo navštíviť lekára. Diagnóza bola jasná – reumatoidná artritída.“

Príčina reumatických ochorení nie je známa, pri liečbe je však mimoriadne dôležitá podporná starostlivosť. Tú je najlepšie hľadať v špecializovaných kúpeľoch. Dlhodobo takéto služby na profesionálnej úrovni poskytujú napríklad Kúpele Trenčianske Teplice, ktoré sa zameriavajú na reumatoidnú artritídu, Bechterevovu chorobu, rôzne ďalšie zápalové ochorenia kĺbov, ako aj mimokĺbny reumatizmus. Cieľom podpornej liečby je zmierniť bolesť, udržať alebo zvýšiť rozsah pohybu, zlepšiť svalovú silu a upraviť svalovú rovnováhu. Okrem toho je možné spomaliť progres choroby a znížiť spotrebu protizápalových liekov a analgetík.

Pre reumatikov je tiež veľmi dôležitý pohyb. Nie je však jedno aký. Bc. Tomáš Majerníček, fyzioterapeut KTT: “S pravidelným cvičením zvyšujeme celkovú kondíciu, pričom silnejšie svaly znižujú bolestivosť kĺbov vďaka ich lepšej podpore. Liečivá termálna voda v Trenčianskych Tepliciach je navyše bohatá na minerálne látky, ktoré sú ako vitamínová bomba pre súčasti pohybovej sústavy.“  Katka vie, že cvičiť jednoducho musí, inak by sa jej stav hlavne na jeseň mimoriadne zhoršil: „Cvičenie je pre mňa už nevyhnutnosťou. Okrem toho, v tomto období chodím rada do kúpeľov. Pomáha mi to dobre zvládať náročné jesenné dni.“

Každý rok pripadá na 12. októbra Svetový deň reumatizmu. Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto trpí týmto neľahkým ochorením, prejavte mu svoju spolupatričnosť a súcit tým, že mu darujete pobyt v kúpeľoch, kde mu pomôžu zmierniť jeho bolesti. Verte, že na takýto darček bude ešte dlho s vďakou spomínať.

Páčil sa vám článok?