Kusý: Najviac škôlok buduje bratislavské Nové Mesto

6.9.2017
Páčil sa vám článok?

(pr) Dve škôlky sme nadstavili. Dve sme rozšírili. A dve nové sme vybudovali. Teda celkovo 14 nových tried za šesť rokov.

(pr) Pred pár rokmi sa mala zrušiť škôlka na Letnej pri Slimáku. Čo je s ňou dnes?

V minulosti mestská časť plánovala zrušiť škôlku. Vtedy som bol poslanec a spolu so susedmi sme bojovali, aby škôlku nestihol podobný osud, ako neďaleké jasle. Tie mestská časť predala a developer tam postavil bytový dom, aj keď pôvodne tvrdil čosi iné... Podarilo sa, škôlku sme zachránili. Vždy, keď idem okolo, tak si spomeniem, ako sme spisovali petície, oslovovali ľudí, poslancov. Malo to zmysel. Dnes je z nej naša najväčšia škôlka. Má novú strechu, odpojili sme ju od centrálneho vykurovania a má vlastný kotol, je zateplená. V týchto dňoch rekonštruujeme toalety, vnútorné rozvody a pani učiteľky dostanú svoje prezliekárne. Tým pádom je škôlka kompletne zrekonštruovaná a na 30 rokov máme pokoj.

Škôlky dlhodobo trpia nedostatkom miest. Čo s tým robíte?

Dve škôlky sme nadstavili. Dve sme rozšírili. A dve nové sme vybudovali. Teda celkovo 14 nových tried za šesť rokov. Pred pár dňami sme prevzali od súkromníka prízemnú budovu v štvrti Mierová kolónia. Po rekonštrukcii tam ešte tento školský rok otvoríme novú škôlku s troma triedami. A zároveň sme získali stavebné povolenie na štvrtú novú škôlku na Teplickej ulici. Tam už škôlku máme, ale vedľa postavíme novú, dvojpodlažnú.

Zdroj:
Štyri nové škôlky za sedem rokov? Človek väčšinou číta, že sa niekde nejaká škôlka ruší...

Áno. Dovolím si povedať, že najviac škôlok buduje bratislavské Nové Mesto. V minulosti sa škôlky zanedbávali. Preto sme museli vymeniť okná na deviatich škôlkach, vymeniť a zatepliť osem striech, postupne meníme rozvody, zatepľujeme fasády. Povedali sme si, že škôlky a školy musíme dať do poriadku.

Na ktorý „škôlkársky“ projekt ste najviac hrdý?

Na naše dve škôlky. Jednu v Dimitrovke, na Odborárskej ulici a druhú na Kolibe, na Jeséniovej. Boli to dve prízemné, šedivé budovy so zhnitými strechami. Deti boli v triedach natlačené. Škôlky sme kompletne zrekonštruovali, dvojnásobne rozšírili. Je to možno zvláštne, ale vždy keď idem okolo, tak si spomeniem na to, ako vyzerali a zahrejema pri srdci, čo sme dokázali.

Zdroj:
Väčšina samospráv argumentuje, že na budovanie škôlok nemá peniaze. Ako je možné, že vy ich máte?

Stručná odpoveď by bola, že je to otázka priorít. Faktom však je, že my sme si za posledných šesť rokov oddreli kopec roboty, aby sme mali peniaze napríklad na nové škôlky. Je za tým napríklad audit transparentnosti a tvrdý tlak na efektívnejšie hospodárenie úradu. Je za tým odstrihnutie externých dodávateľov rôznych služieb. Čo sa dá, robíme si sami. Je to efektívnejšie a lacnejšie. Potom máme peniaze aj na nové škôlky. A, samozrejme, využívame všetky možnosti, ako získať podporu, dotáciu na opravy, rekonštrukcie, či budovanie nových škôlok.

Páčil sa vám článok?