Môžete počas letných horúčav konzumovať nápoje v prostriedkoch MHD?

22.6.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Aj napriek tomu, že vo vozidlách MHD nie je cestujúcim dovolené konzumovať akékoľvek potraviny a nápoje, tak Dopravný podnik Bratislava rešpektuje počas letných horúčav požívanie nealkoholických nápojov.

„V praxi to vyzerá tak, že pokiaľ má niekto z cestujúcich so sebou plastovú fľašku s vodou, minerálkou alebo iným nealkoholickým nápojom, tak môže do vozidla nastúpiť a piť z nej aj počas jazdy, ale napríklad ak vidím niekoho s pivom či kofolou v plastovom pohári, tak mu nástup do vozidla neumožním. Plechovky s nápojmi vnímame rovnako ako fľašky. Pri nich vlastne na diaľku ani nevidno či sú otvorené alebo zatvorené. V podstate ide o to, aby sa zabránilo prípadnému poliatiu spolucestujúcich alebo znečisteniu interiéru vozidla,“ povedal pre Bratislavské noviny jeden z vodičov DPB, ktorý tvrdí, že práve z tohto dôvodu je zakázaná nielen konzumácia zmrzliny, ale aj nanukov a podobných mrazených výrobkov, ktoré sú v lete mimoriadne obľúbené. „Ak by niekto z cestujúcich platný Prepravný poriadok IDS porušoval, tak vodič má právo ho z prepravy vylúčiť. Ak by ho oslovený cestujúci nerešpektoval, vodič môže privolať dispečerskú hliadku, prípadne dispečing DPB, a.s. alebo zabezpečiť príchod polície na miesto,“ uviedla vo svojom stanovisku hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Mgr. Adriana Volfová.

A čo bezdomovci a alkohol?

 „Ak spolucestujúcim prekážajú vo vozidlách ľudia, ktorí javia známky nadmerného požitia alkoholu , návykových látok alebo majú mimoriadne znečistený odev, majú právo vyzvať ich, aby opustil vozidlo, nakoľko ich obťažujú. Zároveň sa môžu s takýmito problémami vodiča, prípadne revízora, ak sa teda vo vozidle nachádza. Naši zamestnanci však takýchto cestujúcich nemôžu vylúčiť z prepravy, môžu ich len vyzvať, aby opustili vozidlo. Ak to oslovení cestujúci nerešpektujú, musí byť privolaná policajná hliadka, ktorá už má oprávnenie vykázať ich z vozidla,“ vysvetľuje Volfová, podľa ktorej je to dlhodobý problém legislatívy, s ktorým nebojujeme len my v Bratislave, ale aj mnohé ďalšie dopravné podniky, nielen na Slovensku, ale napríklad aj v susednom Česku.

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?