Na Šafárikovom námestí pribudne pavilón, lavičky a ihrisko

24.7.2012
0
Na šafárikovom námestí pribudne pavilón, lavičky a ihrisko - Safko1
Páčil sa vám článok?

Do konca tohto týždňa by mal na Šafárikovom námestí v Bratislave vyrásť letný pavilón a do zelenej časti pribudnúť lavičky a detské ihrisko. Zatiaľ však len dočasne. Mestská časť sa ho chystá zrevitalizovať a pavilónom chce dočasne ukázať, že námestie už má vo svojej správe.

"Aby sa zmenilo povedomie o námestí a bolo vidieť, že už má iného správcu," odôvodnil pre TASR staromestský hovorca Tomáš Halán. O zverení do správy rozhodli mestskí poslanci ešte na jar tohto roku, Staré Mesto námestie reálne získalo v posledných dňoch.

Na námestí už v týchto chvíľach pracujú autori pavilónu, mladí architekti Róbert Bakyta a Marián Lucký. Tí ho chcú umiestniť na ploche bývalého bistra a otvoriť do konca tohto týždňa. "Zámerom občianskej iniciatívy je, aby v pavilóne vznikol priestor na oddych, bude tu improvizovaná čitáreň, konať sa tu môžu diskusie, prednášky a výstavy," poznamenal Halán. Mestskú časť jeho umiestnenie nebude stáť nič a turistom by tam malo slúžiť aj informačné centrum.

Samospráva zároveň umiestni do zelenej časti lavičky a dočasné detské ihrisko. Chce takto zmeniť lokalitu, ktorá je vnímaná verejnosťou len ako zastávku mestskej hromadnej dopravy s občerstvením. "Okolie zastávok, nazývané parčík, bohužiaľ nie je hodné hlavného mesta," poznamenala starostka Starého Mesta Táňa Rosová.

V budúcnosti chce mestská časť námestie v priestore za zastávkami, kde je dnes aj fontána, zvaná Marína, revitalizovať v zmysle politiky "autá pod zem, zeleň a život nad zem". Pribudnúť by tu mali podzemné garáže a na nich zelený park s ďalšími funkciami, oddychová zóna, detské ihrisko či nový kultúrny priestor. Urastenú zeleň plánuje Staré Mesto v plnej miere zachovať a rozšíriť. Ako však potvrdil Halán, toto leto sa tak ešte nestane. "To je otázka do vzdialenejšej budúcnosti, preto to zatiaľ riešime pavilónom."

(TASR)

Páčil sa vám článok?