Brigády už vyšli z módy, módna je špina

16.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pre súčasnú Bratislavu je asi tento stav typický - stále viac zdrojov znečistenia. Od súkromných majiteľov jednoizbových bytov či chatiek po súkromných priemyselníkov.

Narážajú na to aj ľudia, ktorí sa z centra mesta práve s víziou intimity, dostatku zelene a prírodného pokoja sťahujú do nových rodinných domov v okrajových mestských častiach. S touto predstavou sa prisťahovala aj rodina Janečkova do Rusoviec a domáca pani dnes okrem iného píše: „Za Gaštanovou alejou je lesík, dokonca označený za štátnu rezerváciu, je však tak strašne znečistený odpadom, že to tam vyzerá ako verejná skládka...“

Noví obyvatelia tejto mestskej časti sa pýtajú, na koho by sa mali obrátiť a že ich rodina, ale aj ďalší susedia by boli ochotní zúčastniť sa na čistení lesíka.

Obrátili sme sa v tejto veci na osobu najkompetentnejšiu, rusovského starostu Dušana Antoša. „Čakáme, kedy nám z OLO privezú sľúbené kontajnery, s čistením tej lokality rátame,“ povedal. Vzápätí vyjadril značnú dávku skepsy nad predstavou, že by občania na čistení obce brigádovali, hoci to nie je tak dávno, čo sa v Rusovciach ešte spoločne upratovalo vo veľkom. Tie časy sú však vraj už  dávno preč.

Jeho stanovisko podporil aj Vlado Mokráň z občianskej organizácie Natura Rusovce: „Ešte pred pár rokmi sme aj my získali tak dvadsať brigádnikov, čo sa vystriedali na jednom podujatí v priebehu dňa. Dnes už nechodia ľudia ani po známosti, ani keď sľúbia.“

Obaja vyjadrili prekvapenie nad tým, že v susednom Čunove sa novej starostke podarilo zorganizovať veľkú čistiacu brigádu, ale v úspech podobnej akcie v Rusovciach neveria. V. Mokráň by ešte uveril, že si ľudia upracú najbližšie okolie okolo svojich parciel, starosta Antoš zasa vkladá nádej do nového nariadenia o čistote. Na represie neverí, lebo niet dosť strážnikov, čo by neporiadnikov prichytili, no nazdáva sa, že dôrazná osveta by mohla priniesť ovocie. „Robíme všetko, čo sa dá, no ľudia sú jednoducho nedisciplinovaní,“ končí D. Antoš.

(gub)
Páčil sa vám článok?