Kúpanie v Čunovských jazerách možno povolia

21.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kúpanie v Čunovských jazerách by mohli čoskoro povoliť, začiatkom mája chce Bratislavská vodárenská spoločnosť podať na Krajský úrad žiadosť na určenie nových pásiem hygienickej ochrany. Potvrdila to hovorkyňa BVS Jana Štulajterová.

všetky podklady potrebné na žiadosť, aby úrad mohol rozhodnúť o prípadnom vyňatí jazier z pásma ochrany I. stupňa, by BVS mohla mať pripravené do konca apríla. "V súčasnosti sa však ešte nedá povedať, kedy presne by mohlo byť kúpanie v jazerách povolené. Je možné, že sa to podarí tento rok, ale môže sa tak stať až budúci rok, vyjadriť sa k žiadosti musí veľa ďalších inštitúcií," povedala Štulajterová. Ako ďalej uviedla, začlenenie Čunovských jazier do pásma ochrany súviselo so spodnými prúdmi podzemných vôd, ktorých trasa a smer zmenila výstavba vodného diela Gabčíkovo.

"Pôvodné pásmo hygienickej ochrany bolo vytýčené pred vybudovaním vodného diela. Po jeho napustení sa zmenil tok prúdenia podzemnej vody v podloží, ohrozené tak boli podzemné zdroje Rusovce - Ostrovné lúčky - Mokraď. Preto sme vtedy požiadali o prehodnotenie ochranného pásma," konštatovala Štulajterová. Podľa nej už v súčasnosti nie sú ohrozené podzemné zdroje pitnej vody, ktorou BVS zásobuje časť Bratislavy, preto chcú požiadať o posunutie ochranného pásma.

Ak by sa kúpanie v Čunovských jazerách tento rok nepodarilo zlegalizovať a jazerá by zostali v I. ochrannom pásme, polícia je pripravená riešiť situáciu počas letnej sezóny podobne ako po minulé roky. "Ak bude dôvod na kontroly a ak si to situácia vyžiada, policajné hliadky tam vyšleme. Problémom však je, že ich tam nemôžeme nechať 12 hodín, máme nedostatok policajtov a ochranu verejného poriadku musíme zabezpečiť aj v ďalších lokalitách mesta, takže určite neprichádza do úvahy ani cyklohliadka," povedal hovorca Mestskej polície Peter Pleva. Podľa neho budú opäť spolupracovať s hliadkami policajného zboru, pomôcť v tomto smere by mohli aj okrskári z Rusoviec a Čunova.

Ďalším problémom sú však podľa Plevu aj chýbajúce dopravné značenia zákazu vjazdu do areálu a zákazu kúpania. "Ak tam nie je značka a ešte k tomu viditeľne umiestnená, človek akoby nič neporušil. Nemáme ho za čo postihovať, nemôžeme ho z ničoho obviniť a dať mu pokutu, nemáme jednoducho za čo. Dokonca minulý rok bola pred vstupom do areálu osadená brána, ale do rána bola preč," konštatoval Pleva. Dodal, že za porušenie zákazu vjazdu hrozí pokuta do 2 000 korún, za porušenie zákazu kúpania môže polícia podľa zákona udeliť pokutu až do výšky 8500 korún.

Počas letnej sezóny očakávajú veľké množstvo návštevníkov aj na jazerách v bratislavských Rusovciach. "Je to voľná vodná plocha, ktorá sa nenachádza v ochrannom pásme. Na druhej strane však lokalita nemá status kúpaliska. Čiže kúpanie v Rusovciach nie je ani zakázané, ani povolené," povedal prednosta rusoveckého miestneho úradu Richard Urbanovič. Dodal, že v okolí jazier neplánuje mestská časť zaviesť žiadne služby.

(sita)

Páčil sa vám článok?