Spor na Kovácsovej ulici žije z netolerancie

20.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Situácie, ktoré sa vytvárajú na konci Kovácsovej ulice, sú naozaj pre obyvateľov objektívnym dôvodom na hnev. Situácia nie je napriek tomuto svedectvu jednoznačná.

Na chodníčkoch a vstupoch do rodinných domov zvyknú parkovať autá z firmy stojacej oproti. Podľa starostu Rusoviec Dušana Antoša by sa možno viac vyriešilo, keby dotknutí obyvatelia komunikovali priamo s konateľmi firmy: „Nič im nepovedia do očí a riešia to okľukou. My sme už mali konateľov aj na zasadnutí miestneho zastupiteľstva, sľúbili spraviť nápravu,“ uvádza starosta a dodáva, že miestny úrad dianie sleduje, jeden z poslancov pravidelne kontroluje situáciu na ulici. Pri porušovaní dopravných predpisov musí konať aj polícia - ale to je v podstate vec šoférov zle zaparkovaných áut.

Ivo Ladižinský, majiteľ jedného z postihnutých domov na konci Kovácsovej ulice, však hovorí, že toto nie je jediné obťažovanie. Predkladá petíciu s asi päťdesiatimi podpismi obyvateľov, ktorí žiadajú, aby sa dodržal charakter ulice ako obytnej zóny. Ľudia si sťažujú na hluk a pach motorov, keď sa vozidlá v zime v ktorýkoľvek denný čas hodiny pripravujú na výjazd, a obyvatelia spochybňujú aj legálnosť rozrastania priemyselných budov v objekte firmy. Podľa miestneho úradu však spoločnosť dostavala pôvodný objekt s platným stavebným povolením. Občania poukazujú, že ich žiadosť o striktné obmedzenie pracovného času vo firme miestny úrad zamietol s tým, že to nie je možné, lebo firma jazdí podľa potreby a grafikonu magistrátu, ktorému pomáha so zimnou údržbou ciest.

Problém spočíva v tom, že strana s nepárnymi číslami, kde sídli firma, je za chrbtom priemyselného pásu pozdĺž železnice v priestore bývalej stanice Rusovce. Spoločnosť tu sídli od roku 1991, prakticky stále s rovnakým zameraním výrobných činností. Pri trati sa zachovalo viac prevádzok, do Kovácsovej rušivo zasahuje asi len táto jedna. Podľa starostu D. Antoša konatelia firmy sa snažia o to, aby ťažisko aktivít presunuli dozadu objektu od Kovácsovej, tam však narážajú na problém, že už ide o majetok železníc, hoci nákladné autá z firmy už chodia tade. „Tá lokalita bola priemyselná, nie je jednoduché vymiestniť firmu,“ mieni rusovský starosta.

Z toho, čo sme videli, by problém vyriešilo viac tolerancie a ústretovosti na oboch stranách. Podľa poslednej informácie od I. Ladižinského k tomu spejú - v krátkom čase by sa mali na miestnom úrade stretnúť všetky tri strany a navzájom si vyjasniť stanoviská a prípadný ďalší postup.   

(gub)
FOTO - Ivo Ladižinský
Páčil sa vám článok?