V Podhradí stále rastú divoké skládky odpadu

9.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na neporiadok, skládky odpadu a zlý stav životného prostredia pod Hradom nás upozornil náš čitateľ. Podľa neho je najhoršia situácia v úseku provizórneho parkoviska medzi nábrežím a hradným bralom, asi 100 metrov od Dómu.

Podľa Juraja Chrenku v tráve a burine je množstvo plastového a iného odpadu, ktorý sa tam podľa neho zjavne hromadí už niekoľko rokov. Upozorňuje na to, že, „každý peší presun zahraničných turistov, ktorí vystúpia zo svojich autobusov na spomínanom parkovisku, sprevádza tento hrozný pohľad na ceste za pamiatkami v meste a, prirodzene, aj na spiatočnej ceste.“

Zo stanoviska magistrátu vyplýva, že sťažnosť na neporiadok pod Hradom postúpilo oddelenie životného prostredia magistrátu na príslušné oddelenie mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, pretože ide o súkromné pozemky.

Situáciou v Podhradí sa podľa hovorkyne Starého Mesta Aleny Kopřivovej miestny úrad zaoberá. „Pre spoločnosť Vydrica, ktorá je vlastníkom znečisteného pozemku, má už pripravené predvolanie na správne konanie.“ Dodala, že referát poriadku uloží spoločnosti Vydrica povinnosť upratať celú plochu najneskôr do dvoch mesiacov. V prípade, žeby to neurobila, hrozí jej pokuta až do výšky 200-tisíc korún.

Predsedom predstavenstva Vydrica, a.s., je známy podnikateľ Ladislav Rehák, v predstavenstve je aj Peter Struhár, ktorého firma Tera Trade má záujem o kúpu budovy na Hviezdoslavovom námestí 17, v ktorej sídli kino Mladosť. Do orgánov spoločnosti Vydrica sa obaja dostali v roku 2005, keď firma zmenila majiteľov. Spoločnosť Vydrica vznikla za účelom výstavby v Podhradí na pozemkoch, ktoré od mesta kúpila firma Avant, s.r.o., z Lučenca. Tá stála za kontroverznou výstavbou na Zámockej ulici. Firma zanikla v roku 1998 a jej majetok, vrátane pozemkov v Podhradí, získala nová spoločnosť Avant, a.s., Lučenec. Tá ich zhruba pred dvoma rokmi predala spoločnosti Vydrica, a.s. Následne Avant, a.s., zmenila majiteľov aj názov na NEO-A.V.T., a.s.

Ako nám povedal hovorca mestskej polície Peter Pleva, skládky odpadu sú na pozemkoch akciovej spoločnosti Vydrica a podľa zákona o odpadoch je majiteľ povinný tento stav oznámiť obvodnému úradu životného prostredia a obci. Mestskí policajti podľa P. Plevu na popisované skutočnosti zástupcov akciovej spoločnosti už upozornili.

V prípade, že polícia zistí, kto je zodpovedný za nelegálnu skládku alebo odpad, je táto osoba povinná odstrániť neporiadok na vlastné náklady. Pokiaľ je znečisťovateľ neznámy, odstráni odpad príslušný obvodný úrad životného prostredia alebo obec.

(rob)

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?