Rímsky parčík odovzdajú už na konci marca

6.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Napriek oneskorenému štartu a aj problémom s výrobou štýlového zariadenia odovzdá Občianske združenie Natura Rusovce spoluobčanom rímsky parčík v termíne.

Ubezpečil nás o tom tajomník občianskeho združenia Vladimír Mokráň, ktorý zároveň uviedol celkom presný termín: 31. marca od 14.00 do 16.00 h. „V rámci otváracieho ceremoniálu odovzdáme starostovi symbolický kľúč od parčíka. Prekvapenie, druhý antický prvok, si, samozrejme, ešte ponechávame, to dostanú Rusovčania až v máji,“ uviedol. Oficiálne odovzdanie parčíka má mať skutočne slávnostný rámec, vrátane hudby. Okrem poslancov a širokej verejnosti chcú pozvať aj médiá a donorov, ktorým sa jedine takto môžu odvďačiť.

Rímsky parčík vybudovali na ploche vedľa hasičskej zbrojnice, kde sa podľa iného návrhu mali postaviť dva trojposchodové domy. Verejný nesúhlas so zahusťovaním ako výsledok občianskej diskusie sa v tomto prípade premenil na projekt parčíka, ktorý korešponduje s históriou obce. Treba pripomenúť, že na jeseň, keď samospráva ustúpila od projektu bytoviek, mnoho hlasov spochybňovalo projekt, ktorý chcelo občianske združenie zrealizovať za necelého pol roka.

Do konca tohto mesiaca majú byť osadené aj dekoračné prvky, teda pitná fontánka a sedenie. Chodníčky sú už hotové, aj vysypané štrkom, vedenie vody a kanalizácia sú osadené. Pôvodný plán, že im lavičky a fontánku zhotovia študenti z umeleckej priemyslovky, na jeseň ohrozilo odstúpenie študentov od akcie, ale aj táto komplikácia sa obrátila na lepšie riešenie. „Drevo nahradí kameň, vápenec, a to je zrejme bližšie obdobiu, ktoré má parčík pripomínať,“ hovorí V. Mokráň a dodáva, že sochár a pedagóg Vojtech Pohánka so svojim tímom už dokončuje práce. Zatiaľ priestoru dominujú tri ozdobné stromy a asi sto kríkov, ktoré tu vysadili spolu s členmi združenia Natura Rusovce aktívni obyvatelia mestskej časti.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?