Koncertná sála Klarisky bude modernejšia

3.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dôvodom stavebných prác, ktoré v súčasnosti pokračujú za Kostolom Klarisiek, je archeologický prieskum v okolí kostola z ulice, kontrola statiky veže kostola a pôvodného statického zabezpečenia veže zo začiatku 20. storočia.

Za kostolom ďalej pribudne prístavba, ktorá umožní využívanie obnovenej známej a obľúbenej koncertnej sály. Podľa informácií riaditeľa mestskej organizácie PAMINGU Cyrila Vaňa v prístavbe budú šatne, záchody, technológia pre klimatizáciu a vetranie. Navyše v spodnej časti kostola pribudne aj merač stavu vlhkosti.

Náklady na výstavbu sú vo výške 12,9 milióna korún a hradí ich mesto z vlastného rozpočtu ako vlastník tejto kultúrnej pamiatky. V týchto dňoch sa začalo s výkopovými prácami, ktoré sa robia súbežne s archeologickým prieskumom.

Kostol Klarisiek je gotický jednoloďový chrám z polovice 14. storočia. Potom, ako v ňom zrušili rehoľu klarisiek v roku 1782, sa stal kostol sídlom gymnázia a právnickej akadémie.

Na koncertnú sálu kostol ho upravili v polovici 20.storočia. Odvtedy sa tu konajú vystúpenia nielen vážnej hudby, ale aj menšie divadelné predstavenia či rôzne výstavy. Kapacita kostola je približne 150 miest.

(rob)
Páčil sa vám článok?