Ochrana Kochovej záhrady sa nemení

28.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kochova záhrada, rovnako ako budova Kochovho sanatória, bude naďalej požívať ten istý stupeň ochrany ako doteraz a spolu tak zostanú jednou z perál Starého Mesta.

Vyplýva to z informácií, ktoré nám poskytla hovorkyňa staromestskej samosprávy Alena Kopřivová. Krajský úrad životného prostredia v Bratislave podľa jej slov v uplynulých dňoch doručil mestskej časti Bratislava - Staré Mesto list, v ktorom oznamuje, že zastavil prerokúvanie zámeru o zrušení chráneného areálu Kochova záhrada.

O zrušenie požiadala Asociácia priemyslu a ochrany prírody (APOP) s odôvodnením, že je nevyhnutné z dôvodu plánovanej rekonštrukcie a revitalizácie záhrady. V súčasnosti požíva záhrada status 4. stupňa ochrany, v ktorom sú mnohé aktivity, vrátane údržby, značne obmedzené. APOP neskôr žiadala len o zníženie stupňa ochrany (BN 42/2006), aby mohla pokračovať v revitalizácii záhrady.

Krajský úrad životného prostredia zastáva názor, že hoci považuje aktivity APOP za vhodné, na ich vykonanie netreba rušiť daný stav. Napokon APOP v areáli už urobila práce smerujúce k jej oživeniu, predovšetkým ju očistila od buriny miestami až tri metre vysokej za súčasného stupňa ochrany.

„Je možné povoliť výnimku zo zakázaných činností, resp. vydať súhlas na vykonanie činností, a to aj na obdobie niekoľkých rokov,“ cituje zo stanoviska ochranárov A. Kopřivová. Okrem iného je otázne, či sa na plánované aktivity APOP v tomto roku nájdu peniaze a či by teda zníženie ochrany nebolo kontraproduktívne.

A. Kopřivová uzatvára, že zákon o ochrane kultúrnych pamiatok rovnako ochraňuje aj záhradu aj budovu sanatória. Záhrada je chránená dokonca dvakrát - na jej  zeleň sa vzťahujú aj ustanovenia zákona o ochrane prírody. A. Kopřivová uvádza, že premeniť areál na stavebné parcely, čoho sa verejnosť po vlastníckych zmenách obávala, „..asi nebude také ľahké“. Tieto informácie by asi mohli ukončiť diskusiu o budúcnosti celého areálu.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?