Antický tábor Gerulata mesto obnoví do júla

25.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obnovu antického tábora Gerulata v mestskej časti Rusovce by mali ukončiť v plánovanom termíne do júla tohto roka. Uviedol to vedúci oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu Milan Vajda.

V súčasnosti sa vykonávajú práce na obnove rímskej dlažby, v ateliéri zhotovujú vzorky kópie tejto dlažby a vypracúva sa technické riešenie jej presklenia. Vzorka originálu tejto dlažby bude prezentovaná "in situ" pod ochranným sklom. V rámci konzervačných prác bude tiež vykonané prvotné zakonzervovanie rímskej dlažby a muriva.

"V marci sa začnú práce na úprave exteriéru národnej kultúrnej pamiatky s cieľom jej zatraktívnenia a zvýšenia návštevnosti. V tejto fáze plánujeme znovu vysiatie trávnika, revitalizáciu pôvodnej zatrávnenej plochy, výsadbu trvalej a mobilnej zelene popri murive, výmenu vápencovej drviny v rámci kvadratickej stavby, rekonštrukciu a vybudovanie chodníkov, odstránenie pôvodnej poškodenej a uloženie novej exteriérovej dlažby," uviedol Vajda.

V súvislosti s plánovanou výsadbou zelene v areáli kastela je však podľa Vajdu potrebné pripomenúť, že v projekte došlo k čiastočnej úprave. Vyžiadalo si ju záväzné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Bratislave po nálezoch fragmentov a historických predmetov. Tie si vyžiadali ďalšie doskúmanie vybraných objektov. Úprava bude predovšetkým znamenať isté obmedzenia rozsahu sadových úprav, vrátane dĺžky vybudovaných chodníkov. Pri výsadbe zelene sa podľa Vajdu počíta aj s popínavou zeleňou, napríklad paviničom a brečtanom, "vysadená popri múroch oživí a zatraktívni historický areál, berúc pritom do úvahy používanie, ale aj výskyt uvedených rastlín v rímskej dobe".

V súčasnosti by mala byť takmer ukončená opätovná konzervácia murív a oprava vyhliadkovej plošiny. Pri konci by malo byť aj zabezpečovanie historických predmetov získaných pri archeologickom výskume umiestnených v lapidáriu. V tejto súvislosti bola nainštalovaná klimatizácia, vybrané kamenné nálezy boli umiestnené na pevné podstavce a ďalšie stabilizované bez podstavca v umelom kameni.

Pred farebný reliéf Daidala a Ikara bolo inštalované sklo s ochranným filtrom chrániacim farby exponátu pred priamym svetlom. Archeologické predmety nájdené v minulom období sú vystavované v budove lapidária v rámci stálej expozície. Zbierka vystavených predmetov sa postupne dopĺňa. Ostatné nájdené nálezy sa uchovávajú v depozitári Múzea mesta Bratislavy.

Obnova rusovského antického tábora Gerulata by mala stáť okolo 4,5 milióna korún. Takmer 2,3 milióna korún pôjde z prostriedkov Európskej únie, viac ako dva milióny zaplatí štát zo svojho rozpočtu, zvyšných 225 000 korún pôjde z rozpočtu hlavného mesta. Práce na obnove kultúrnej pamiatky sa začali 1. februára 2006.

Dôvodom rozsiahlej rekonštrukcie bol neuspokojivý stav národnej kultúrnej pamiatky, záujem samosprávy hlavného mesta o zachovanie kultúrnych pamiatok na území mesta, ako aj záujem odbornej verejnosti o objekt, ktorý je súčasťou európskeho reťazca opevnení na rímskej hranici. Kastel Gerulata v Rusovciach sa pripravuje na zápis do Zoznamu európskeho kultúrneho dedičstva UNESCO.

(sita)

Páčil sa vám článok?