Na YMCA plastové okná zrejme nezostanú

15.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Záležitosť s osadením plastových okien do zadnej fasády pamiatkovo chránenej budovy YMCA na rohu Šancovej a Karpatskej ulice sa zrejme potiahne dlhšie, ako sa pôvodne zdalo.

Sú nepresné informácie v médiách, že sa rozhoduje len o tom, či spoločnosť Y-Ex, ktorá si v budove prenajíma priestory a vymenila v nich staré okná za plastové, dostane pokutu od stavebného úradu. To, čo sa spočiatku javilo len ako porušenie stavebného zákona nesplnením ohlasovacej povinnosti, má širšie súvislosti.

Na základe písomného podnetu vlastníka budovy stavebný úrad vykonal v júli 2006 štátny stavebný dohľad a zistil, že nájomca nebytových priestorov konal v rozpore so zákonom. „Zistili sme,“ uvádza Marek Hitka z Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto, „že okenné výplne vymenil nájomca za plastové, pričom nedodržal veľkosť okenných otvorov a stavebnou úpravou vymurovaním parapetného muriva zmenili veľkosť okenného otvoru. Ide o porušenie stavebného zákona.“

Zaujímavé je, že firma spravila rad stavebných úprav aj vo vnútri budovy. Tie sú však podľa pracovníčky krajského pamiatkového úradu v súlade s charakterom budovy, čo potvrdila aj obhliadka.

V tejto fáze stavebný úrad začal priestupkové konanie a zároveň začal rozhodovať o dodatočnom povolení stavby, ktoré by udelil v prípade, že staviteľ predloží potrebné doklady. Medzi nimi by musel byť aj písomný súhlas pamiatkovej ochrany. Lenže tá už do veci vstúpila a staviteľovi uložila pokutu. A firme Y-Ex zrejme písomný súhlas nedá, aspoň nie na trvalé osadenie plastových okien. Riaditeľ krajského pamiatkového úradu Peter Jurkovič uvádza, že na tieto okná by mohol úrad dať dočasné povolenie len ako na provizórne riešenie. Aj on pripomína, že mnohé z úprav, ktoré firma spravila vo vnútri budovy, možno hodnotiť ako osožné pre budovu samu.

Iróniou osudu totiž ani pamiatkari nevedia, aké boli v tejto fasáde pôvodné okná. Po znárodnení budovy mládežníckej organizácie YMCA (Young Man Catholic Association) bolo totiž celá zadná stena zadebnená a urobil sa na nej rad úprav. Pamiatkari tvrdia, že ani ostávajúce drevené okná nie sú pôvodné, neexistuje však dokumentácia, ani staré fotky. Pamiatkari po nich pátrajú a riešenie je v nedohľadne.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?