Trhovisko na Žilinskej ulici zatiaľ nezanikne

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prevádzkovatelia trhoviska na Žilinskej ulici ho neplánujú v najbližšom čase zrušiť. Naopak, na tento rok už prenajímajú stánky pre predajcov.

Podľa Bohumila Krista, zástupcu spoločnosti SOUK, a.s., ktorá trhovisko prevádzkuje, napriek tomu, že vedľa už vznikli novostavby a rôzne finančné skupiny tu ešte plánujú stavať, majitelia pozemku, na ktorom trhovisko stojí, nemajú zatiaľ žiadny podnikateľský zámer.

V súčasnosti má trhovisko 94 samostatných predajných stánkových miest a cena ročného prenájmu v tomto roku je od 10-tisíc do 15-tisíc korún. Povolený je tu predaj kvetov, ovocia a zeleniny. V poslednom období je vraj badať určitý prirodzený úbytok predajcov i ľudí a podľa B. Krista to súvisí aj so zákazom predaja textilu, obuvi, spotrebného a drogistického tovaru či domácich potrieb na trhovisku.

Z podnikateľského hľadiska preto už nie je jeho prevádzka taká zaujímavá ako predtým. „Neznamená to, že by sme z trhu na  Žilinskej urobili druhú „Miletičku“ - bolo by tu len niekoľko takýchto predajcov a ponuka sortimentu klasických produktov, aké sa predávajú na trhoviskách, by zostala stále prioritná,“ konštatoval B. Krist. Uviedol, že majitelia neplánujú rekonštrukciu trhoviska, pravidelne sa robí bežná údržba jestvujúcich stánkov a zariadenia. Ak by sa urobila zásadná prestavba, znamenalo by to automatické zvýšenie nájomného a poplatkov, či by mohlo odradiť trhovníkov a predajcov, medzi ktorými sú  napríklad aj pestovatelia z Bernolákova, Dunajskej Lužnej či zo Šamorína.

Záujem o osud trhoviska na Žilinskej ulici opäť oživili občania na verejnom prerokovaní návrhu Územného plánu zóny Staré Mesto - Severovýchod.  Na území trhoviska sa v budúcnosti ráta s možnou občianskou vybavenosťou.

Starosta bratislavského Starého Mesta Andrej Petrek prisľúbil, že o osude trhoviska chce diskutovať s občanmi, a preto na túto tému zvolá verejné zhromaždenie. K tomu ho uznesením zaviazalo aj staromestské miestne zastupiteľstvo s tým, aby verejné zhromaždenie zvolal najneskôr do 21. marca.

(rob)

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?