Aj tohtoročné vianočné trhy v Bratislave zaostávajú za úrovňou tých viedenských

13.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa tento rok vianočné trhy začali o niečo skôr ako po iné roky. Obyvatelia a návštevníci mesta to len privítali, čoho dôkazom bol nápor Bratislavčanov v deň otvorenia trhov, aký Hlavné námestie už dlho nezažilo.

Záujem o ponuku vianočných trhov však neustáva a denne je na námestí plno. Možno aj preto, že takýchto trhov nie je v meste viac. Bratislavské vianočné trhy už niekoľko rokov dosahujú úroveň, ktorú hlavnému mestu trochu závidia aj ostatné slovenské mestá.

Ak však zavítate na vianočné trhy v susednej Viedni, tie bratislavské strácajú lesk a stávajú sa akýmsi provinčným trhoviskom. Naša návšteva na hlavných viedenských trhoch na Rathausplatzi nám preto dala možnosť porovnávať.

Kým v Bratislave magistrát už niekoľko rokov ponúka obchodníkom predajné stánky veľmi skromných rozmerov, na hlavnom Christkindlmärkte vo Viedni majú predajcovia priestranné stánky, kde sa zákazník nemusí predierať cez hlúčiky zvedavcov a nechutne sa tlačiť  k ponúkanému tovaru. Trojnásobne širšie stánky vo Viedni tak nepôsobia stiesneným dojmom ako tie na bratislavskom Hlavnom námestí. O rozdiele v kultúrnosti predaja viac hovoriť azda netreba.

Ďalším rozdielom medzi Bratislavou a Viedňou je rozmiestnenie stánkov podľa druhu tovaru. Na Hlavnom námestí sú v jednej časti sústredené stánky s vianočnými ozdobami, v opačnej časti námestia sú výlučne stánky s občerstvením. To zákonite spôsobuje veľkú koncentráciu hladných a smädných zákazníkov, ktorí sa tlačia, kým pred stánkami s vianočným tovarom je miesta relatívne dosť. Naopak na Rathausplatzi sa stánky s občerstvením a vianočným tovarom striedajú, pričom spokojní sú tak zákazníci, ako aj obchodníci. Nevznikajú zbytočné zápchy a trh je „priechodný“ aj večer, keď je námestie pred viedenskou radnicou plné.

Veľkým rozdielom medzi centrálnymi vianočnými trhmi v Bratislave a vo Viedni je čistota a poriadok, kde opäť víťazí rakúske hlavné mesto. Naše plastikové vrecia sú nielenže nevkusné, ale najmä nepraktické. Sú labilné, trhajú sa, rýchlo sa naplnia a odpadky sa potom povaľujú po celom námestí. Stačí sa tu prejsť v neskorých večerných hodinách a neporiadok na dlažbe je zrejmý. Vo Viedni sú pri každom stánku objemnejšie plastikové kontajnery, ktorých je dostatok a „priebežne po celý deň“ ich odvážajú.

Jedným z dôvodov, prečo je v Bratislave viac odpadkov ako vo Viedni, je napríklad spôsob predaja obľúbeného vianočného punču a vareného vína. Na rozdiel od Bratislavy, kde obchodníci podávajú punč a víno v krehkých plastikových pohároch, vo Viedni dostanete tradičné vianočné nápoje v originálnych keramických hrnčekoch. Záloha na jeden hrnček je 20 šilingov, ktoré každému po vypití nápoja vrátia. Kto si chce nechať suvenír, vzdá sa vrátenia peňazí a hrnček jednoducho nevráti.

Možno by stálo za to, keby sa viedenskými trhmi dali inšpirovať aj bratislavskí radní páni, ktorí sú zjavne spokojní s úrovňou vianočných trhov na Hlavnom námestí. Možno by stačilo, keby si kompetentní pracovníci magistrátu vyšli na výlet do Viedne a presvedčili sa, že to môže byť ešte lepšie. Bratislava má totiž Viedni čo závidieť - nielen už spomenuté prednosti v organizácii predajných stánkov, ale aj atrakcie, ktoré pripravili otcovia Viedne na Radničnom námestí. Či už sú to vysvietené lampióny s podobou snehuliakov, medvedíkov, srdiečok a cencúľov v korunách stromov, alebo detský vláčik Christkindl-Express, poníky a kolotoče, ktoré ponúkajú deťom neopakovateľné zážitky a dospelým príjemnú zábavu.

Ak si myslíte, že preháňame, urobte si aj vy malý výlet do Viedne. Môžete sa presvedčiť na vlastné oči, že sa ešte stále máme čo učiť. A čím skôr si to priznáme, tým skôr budú vianočné trhy krajšie aj v Bratislave.

Slavo Polanský

Napriek tomu, že ponuka tovaru na vianočných trhoch v Bratislave a vo Viedni je približne rovnaká, bratislavskí obchodníci sa v porovnaní s viedenskými tiesnia v omnoho menších predajných stánkoch. 
FOTO - Vladimír Mišauer
Páčil sa vám článok?