Royko pasáž na Obchodnej je už otvorená

13.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po polročnej rekonštrukcii otvorili vo štvrtok 9. decembra vynovenú ROYKO PASSAGE spájajúcu Obchodnú a Jedlíkovu ulicu. Stavebné práce sa začali 7. júna 1999, akoby symbolicky na deň presne 69 rokov po začiatku výstavby pasáže v roku 1930.

Objekt Royko pasáže postavili ako základinu účastinnej spoločnosti ROYKO v roku 1931 podľa návrhu bratislavského architekta Ernsta Steinera. Ako sa uvádza v časopise FÓRUM z roku 1931, bol to komplex obchodov a troch obytných domov prístupných schodiskami z pasáže na vtedajšiu dobu moderne vybavený ústredným kúrením, výťahom, rozvodmi vody a plynu. V suteréne boli umiestnené skladové priestory pre obchody a kotolňa.

Objekt bol postavený v mimoriadne krátkom čase - za 7 mesiacov a 23 dní. Vzhľadom na to, že výstavba sa realizovala v zimnom období, boli použité v tej dobe progresívne metódy - špeciálne nemrznúce prímesi do betónu a vyhrievanie stavby systémom firmy Taut. Zvýšenie nákladov sa podarilo vykompenzovať príjmami z nájmu skôr ukončenej stavby.

V roku 1998  zástupcovia mestskej časti Staré Mesto vybrali spoločnosť Urbicom, ktorej úlohou bolo investične zabezpečiť rekonštrukciu značne zdevastovaných priestorov Royko pasáže. Súťaž na projektovú prípravu vyhral ateliér architektúry a dizajnu BOGÁR KRÁLIK URBAN. Generálnym dodávateľom stavby bola stavebná firma Renos Bratislava.

Rekonštrukciou Royko pasáže sa vytvorili exkluzívne priestory pre obchody nielen na  prízemí, ale aj  v suteréne. Usporiadanie priestorov, použité materiály, ako aj riešenie detailov rešpektuje pôvodný charakter objektu postaveného v medzivojnovom období. Podľa originálnej dobovej fotodokumentácie pre tento priestor vyrobili špeciálne  nástenné svietidlá. Nápis a súčasne hlavné logo ROYKO PASSAGE bolo prevzaté z pôvodnej projektovej dokumentácie uloženej v  Mestskom archíve.

Do pasáže sa vstupuje z Obchodnej a Jedlíkovej ulice do uzavretého vykurovaného priestoru s možnosťou chladenia v letnom období. V centrálnej polohe pasáže sú umiestnené eskalátory, ktorými sa kupujúci pohodlne dostanú do suterénu. Tu kúpychtivú verejnosť čakajú ďalšie obchodné priestory rovnakej plochy ako na prízemí. Obchody s celkovou výmerou 1100 m2 členené na 39 jednotiek od výmery 12 až do 65 m2 je možné prepájať podľa požiadaviek jednotlivých prenajímateľov. V pasáži bude parfuméria, starožitníctvo, butiky, verejnosťou žiadaná predajňa klobúkov a módnych doplnkov, cestovné kancelárie, kulinárske špeciality a malá kaviareň.

(bku)

Páčil sa vám článok?