Wederinov hlas opäť zaznie 21.novembra

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 13. novembra bol slávnostne vysvätený zvon Wederin, najstarší a jediný zvon Dómu sv. Martina. Posvätil ho metropolita Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy arcibiskup Ján Sokol, podľa ktorého krásny hlas zvona sa dotýka srdca a keď ho človek počuje, musí zastať. Pripomenul tri poslania zvonov - pripomínať mŕtvych, zvolávať živých a odháňať pohromy.

„Verím, že jeho hlas nám bude nielen pripomínať mŕtvych a zvolávať živých, ale nás aj učiť žiť lepšie ako ľudí, aj ako kresťanov,“ uviedol arcibiskup Sokol.

Na vysvätení zvona a jeho srdca bolo prítomných niekoľko stoviek Bratislavčanov, ktorí ho modlitbou a potleskom odprevadili späť do veže konkatedrály. Zvon Wederin dostal birmovné meno sv. Cyrila a Metoda (spolupatrónov Európy) so srdcom sv. Gorazda (symbolizujúceho Slovensko na prahu tretieho milénia). Až do 21. novembra bude vo veži pokračovať inštalácia zvona a príprava na jeho prevádzku. V nedeľu 21. novembra o 11.00 má opäť mestom zaznieť zvonenie Wederina v tónine Cis.

Zvon váži 2513 kilogramov, má priemer 1557 mm a je vysoký 162 centimetrov. Srdce zvonu nie je pôvodné, čo je pravdepodobne aj príčinou toho, že do zvonu bilo hranou po elipse a značne ho poškodilo. Teraz  po zavesení srdce pootočia o 45 stupňov, aby bilo do jeho zdravej časti. Wederin zvesili z veže Dómu sv. Martina 21. augusta, aby ho zrekonštruovali v bratislavskom Výskumnom ústave zváračskom.

Zvon odlial v roku 1670 viedenský zvonolejár Balthasar Herold a dostal názov Die Wederin. Patrí k piatim najvzácnejším zvonom v Európe a medzi národné kultúrne pamiatky na Slovensku. Doteraz nebol opravovaný, v posledných desaťročiach sa nevyužíval pre značné poškodenie.

Do roku 2001 by sa k zvonu Wederin malo do veže Dómu sv. Martina vrátiť aj päť menších zvonov, ktoré sa tu v minulosti nachádzali. 

(ado)

Po vysvätení sa zvon Wederin opäť vrátil na svoje miesto vo veži Dómu sv. Martina.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?