Je smutné, keď štát má väčšiu starosť o majetok, ako o ľudí, ktorí ho užívajú

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

So zaujímavým prípadom sa na našu redakciu obrátila učiteľka Monika Paiserová z Dúbravky. So svojím manželom a osemročnou dcérou býva v služobnom školskom byte v objekte materskej školy.

Pred rokom sa na stenách dvojizbového bytu objavili škvrny od zatečenia a pleseň, ktorá sa z detskej izby rozšírila aj do kúpeľne. V tom čase sa M. Paiserová po prvý raz obrátila na Okresný úrad Bratislava IV ako prenajímateľa bytu so žiadosťou o opravu vonkajšej steny budovy.

Keďže osemročná dcéra Michaela trpí alergiou na roztoče a vzdušné plesne, v záujme čo najrýchlejšieho vyriešenia tejto situácie požiadala M. Paiserová aj o súhlas na odstránenie škôd na vlastné náklady s tým, že výdavky jej budú odpočítané z ceny nájomného. O potrebe urýchlenej opravy svedčí aj posudok Štátneho zdravotného ústavu hl. mesta SR Bratislavy, v ktorom sa uvádza, že na obvodových stenách bytu sa vo vlhkých kútoch detskej izby a kúpeľne vyskytuje pleseň v rozsahu od stropu až po podlahu. Na základe týchto skutočností sa byt hodnotí ako nepriaznivo pôsobiaci na zdravie a vývoj maloletého dieťaťa.

Odpovede na svoju žiadosť sa nedočkala a tak sa v auguste tohto roku s naliehavou urgenciou opäť obrátila na odbor školstva a kultúry na okresnom úrade, v ktorej opätovne žiadala odstrániť škody v byte a zľavu na nájomnom až do ich odstránenia.. Okresný úrad tentoraz zareagoval rýchlo. V liste, ktorý podpísal vedúci odboru školstva a kultúry sa konštatuje, že po prehliadke bytu pracovníčkami odboru bolo zistené, že detská izba a kúpeľňa sú zatečené, pričom sa na stenách vytvára pleseň. Škoda sa dá odstrániť jedine opravou fasády, ktorá by stála asi 250 tisíc korún, na čo odbor školstva  nemá finančné prostriedky. Z tohto dôvodu navrhujú do termínu odstránenia škody znížiť nájomné o 20 percent, čo predstavuje čiastku 80 korún mesačne!!! Rozhodnutie je však v kompetencii prednostky okresného úradu.

Od prednostky Ľubice Navrátilovej sme sa dozvedeli, že prípad M. Paiserovej sa v súčasnosti nedá riešiť, pretože okresný úrad nemá peniaze ani na opravu ostatných školských bytov, škôl a dokonca ani na zaplatenie elektrickej energie v školách. Podľa Ľ. Navrátilovej, nájomcovi znížili nájomné, no podľa zákona o správe majetku štátu nemôžu súhlasiť s odpustením nájomného v prípade, že si poškodenú fasádu opraví z vlastných prostriedkov. Vraj preto, že ak by si v budúcnosti uplatňoval tieto prostriedky a okresný úrad ich nebude mať, potom sa môže celá vec skončiť na súde, ktorý by okresný úrad určite prehral.(?!)

Prednostka vidí jediné riešenie v tom, že pokiaľ sa nenájdu prostriedky na opravu, musí rodina M. Paiserovej bývať v jednej izbe, do ktorej zatiaľ nezateká. A v prípade, že sa M. Paiserová rozhodne okresný úrad žalovať, tak ako to uvádza vo svojej žiadosti, Ľ. Navrátilová je rozhodnutá obrátiť sa na súd so žiadosťou o vypratanie bytu. Podľa nej totiž rodina M. Paiserovej býva v byte neoprávnene, pretože služobný byt sa prideľuje školníkom a to ani M. Paiserová ani jej manžel nie sú. Na druhej strane uznáva, že byt jej bol pridelený riadne, aj keď omylom, čo je vina predchádzajúceho prednostu.(?) Podľa prednostky teda jej predchodca konal mylne, keď svojmu zamestnancovi pridelil voľný služobný byt!!!

Pripadá nám scestné, ak prenajímateľ na zákonom oprávnený nárok nájomcu reaguje vyhrážaním sa súdnym procesom. Už je najvyšší čas, aby si aj štátni úradníci uvedomili, že sú platení z našich daní nielen preto, aby chránili štátny majetok, ale aby sa starali aj o ľudí, ktorí ho užívajú. 

(brn)

Páčil sa vám článok?