Obnova barokového objektu má ročný sklz

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V rámci kompletnej rekonštrukcie Bratislavského hradu sa minulý rok začala na jeho západnej terase obnova barokového objektu. Ten tu stál hneď za vstupnou Viedenskou bránou od roku 1760, ale pred viacerými rokmi vyhorel a postupne schátral.

Pôvodný termín dokončenia tohto objektu bol september 2000, dnes je však už jasné, že sa ho dodržať nepodarí. Oproti plánom má stavba ročný sklz a nie je vylúčené, že ešte narastie. Hlavnou príčinou nedodržania harmonogramu stavebných prác je nedostatok financií.

Výstavba mala podľa plánov trvať dva roky, pričom do konca minulého roku mali byť vybudované dve podzemné podlažia s garážami pre 100 vozidiel. Zatiaľ stojí len hrubá stavba podzemných a niektorých nadzemných častí objektu. Snahou investora je čo najskôr zastrešiť celý objekt, do konca roka sa však pravdepodobne podarí zastrešiť len východné krídlo bezprostredne susediace s hradným palácom.

Obnovený objekt na západnej terase budú tvoriť tri krídla, ktoré budú mať prízemie, prvé poschodie a podkrovie. Vo východnom krídle budú sústredené všetky služby, ktoré návštevníci hradného areálu potrebujú - od sociálnych zariadení cez občerstvenie, kaviareň, po predaj vstupeniek, suvenírov a propagačných materiálov. Ďalšie dve krídla objektu budú slúžiť potrebám Národnej rady SR- okrem kancelárií tu bude aj sklad mobiliáru pre spoločenské a reprezentačné podujatia v hradnom paláci. Aj preto bude objekt na západnej terase prepojený s palácom, ako to bolo v minulosti, keď tu bola mäsová a sladká kuchyňa, bývalo tu služobníctvo, úradníci, kľučiar a koniari.

Stav pôvodného barokového objektu bol natoľko schátraný, že bolo nevyhnutné pristúpiť k odstráneniu pôvodného muriva a zeminy. Z pôvodnej stavby zostali v zachovalom stave len pivničné priestory na severnej strane terasy, ktoré budú po dokončení tvoriť súčasť obnoveného objektu. Pôvodne hradný vrch v smere od paláca k hradbám klesal, preto bolo potrebné čiastočne ubrať z hradnej skaly, aby tu bolo možné vybudovať podzemné podlažia objektu.

(ado)

Takto by mal vyzerať obnovený objekt na západnej terase Bratislavského hradu.
VIZUALIZÁCIA - Bouda a Masár
Páčil sa vám článok?