Bratislavský Beh Terryho Foxa podporí výskum rakoviny

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 16. októbra 1999 sa od 13.00 do 17.00 v petržalskom Sade Janka Kráľa uskutoční záverečné podujatie humanitnej akcie Beh Terryho Foxa Slovensko 1999. Pre Bratislavčanov je pripravená nenáročná trasa behu, ktorú môžu absolvovať behom, krokom, na bicykli, na kolieskových korčuliach, na invalidných vozíčkoch či s detským kočíkom.

Beh Terryho Foxa je dobrovoľné charitatívne podujatie, ktorého cieľom je získať finančné prostriedky na výskum rakoviny. Na finančnú zbierku môžu prispieť aj ľudia, ktorí sa nezúčastnia na behu, podnikatelia a firmy. Beh je nesúťažný a jeho komercionalizácia je neprípustná. Súčasťou podujatia budú aj stretnutia s lekármi a vedcami z  Nadácie Výskum rakoviny, ktorí potvrdia, že aj rakovina  je len choroba a dá sa jej predchádzať a liečiť ju.

Chýbať nebudú známi a populárni ľudia, ktorí sa aktívne zapájajú do zápasu s rakovinou - Ľubo Roman, Pavol Mikulík, Stano Radič, Jaro Filip, František Kovár a mnoho ďalších. V kultúrnom programe sa predstavia detský folklórny súbor Hájenka a detská ľudová hudba Jarabinka, detský folklórny súbor Lúčka, Jazz Quartet Stana Herku a ďalší umelci.

História behu sa viaže na príbeh mladého Kanaďana Terryho Foxa, ktorému ako 18-ročnému amputovali nohu postihnutú rakovinou kosti. Následne sa aktívne zapojil do boja proti rakovine a v roku 1980 sa s protézou rozhodol bežať naprieč Kanadou a usporiadať finančnú zbierku na výskum rakoviny. Za 134 dní absolvoval 5565 kilometrov, pričom denne zabehol v priemer 42 km. V provincii Ontário však bol nútený svoj maratón ukončiť, pretože rakovina sa mu rozšírila aj na pľúca a 28. 6. 1981 jej podľahol. Z jeho „maratónu nádeje“ vznikla tradícia, ktorá sa rýchlo rozšírila po celom svete. Cieľom behu je tiež odovzdanie Terryho posolstva „netreba sa nikdy vzdávať“ širokej verejnosti, najmä deťom a mladým ľuďom. Vlani bol Beh Terryho Foxa v 59 štátoch, vrátane Slovenska. U nás sa beží už po tretí raz, pričom výťažok z finančnej zbierky v uplynulých dvoch rokoch bol 110 000, resp. 100 000 korún.

Bratislavský Beh Terryho Foxa organizujú Asociácia športu pre všetkých, Liga proti rakovine, Kanadské veľvyslanectvo, Nadácia Výskum rakoviny a Mestská časť Bratislava - Petržalka. Osobitnú pozornosť vyvrcholeniu Behu Terryho Foxa venuje starosta mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan. Podujatie sa uskutoční s mediálnou podporou Bratislavských novín. 

(brn)

Páčil sa vám článok?