Zvonu Wederin opravujú srdce

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už šesť týždňov uplynulo odvtedy, čo z veže Dómu sv. Martina zvesili zvon Wederin, ktorý sa vo Výskumnom ústave zváračskom podrobuje ozdravovacej kúre. Pôvodne avizovaný dátum jeho opätovného zavesenia a vysvätenia sa blíži, preto sme zisťovali, v akej fáze je jeho oprava.

Od Miroslava Pavlíka z Výskumného ústavu zváračského sme sa dozvedeli, že Wederin nemá trhliny, takže odpadá procedúra s nahrievaním a zaceľovaním trhlín. Dnes je zvon vyčistený a dostane už len posledný náter z včelieho vosku. Opravovať sa však bude jeho srdce a zavesenie. Preto si do zváračského ústavu prizvali aj odborníkov na zvony zo zahraničia.

Zvon bude v novom zavesení pootočený o 45 stupňov, čo zabezpečí, že srdce bude udierať do jeho zdravej časti. Časť zavesenia, ktorú zvesili spolu s Wederinom, je už zreparovaná, kovové časti dostali po ošetrení nový náter, tristoročné drevo je zdravé, takže si nijaké opravy nevyžiadalo. Opraviť treba ešte ložiská na časti zavesenia, ktoré zostalo vo veži katedrály. Zaveseniu vynoveného zvonu by už potom nemalo nič brániť. Či to bude do avizovaného 31. októbra, však M. Pavlík potvrdiť zatiaľ nevedel.

(mer)

Páčil sa vám článok?