Mesto chce nový park vybudovať pri Draždiaku

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zámer vybudovať v okolí Veľkého a Malého Draždiaku v Petržalke celosezónny park, ktorý mal vo svojom volebnom programe primátor Andrej Ďurkovský, sa opäť dostáva do pozornosti, podrobnosti však nie sú známe.

Pozornosť vzbudila informácia, že na jeho realizácii chcú spolupracovať aj odborníci z Kanady. Ako spresnila hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, kanadská podnikateľská skupina prejavila záujem zúčastniť sa len na architektonickom riešení lokality. Na všetky ostatné informácie v tejto súvislosti však podľa nej platí zatiaľ embargo.

V oblasti medzi dvoma umelými vodnými nádržami, Veľkým a Malým Draždiakom, ktorá už dnes slúži rekreácii Petržalčanov, by mal v zatiaľ neznámom časovom horizonte vyrásť päťdesiathektárový park koncipovaný na celoročné využívanie. Jeho súčasťou by malo byť aj detské ihrisko - nedávno však už mestská časť v lokalite jedno zriadila, okrem toho sú v nej aj riadené ohniská pre rodinné pikniky. A. Ďurkovský sa vyjadril, že by tu mal vzniknúť areál podobný obľúbenej rekreačnej lokalite na Železnej studienke. Podľa primátora by mal magistrát v najbližšom čase skončiť s právnym usporiadaním pozemkov, potom začne s výberom projektanta.

Petržalská samospráva nemá zatiaľ o vybudovaní celosezónneho parku v oblasti okolo Veľkého a Malého Draždiaka žiadne informácie. Uviedol to hovorca petržalského starostu Ľubomír Andrássy. Podľa neho však mestská časť zatiaľ nezaregistrovala ani len žiadosť o územné rozhodnutie, ktoré by mohlo smerovať k tomuto cieľu.

Lokalita sama patrí do systému lužných lesov, ktoré požívajú vysoký stupeň ochrany, takže k prípadnému budovaniu rekreačnej zóny sa budú musieť vyjadriť aj štátni ochranári prírody. „Máme záujem, aby sme sa mohli vyjadriť ku všetkým investičným zámerom na území našej mestskej časti a prípadne do nich aj mohli aktívne vstúpiť,“ uzavrel stanovisko mestskej časti k projektu petržalský hovorca. O osude priestoru, v ktorom je aj rad chát v súkromnom vlastníctve, sa zrejme rozhodne už zakrátko.

Ďalší verejný parčík chce samospráva hlavného mesta v najbližších rokoch  vybudovať oproti budove Národnej rady SR, v trojuholníku ohraničenom ulicami Mudroňova, Strelecká a Palisády. Podľa Ďurkovského je na to už vypracovaná štúdia. Návrh územného plánu zóny Mudroňova na  mieste pod budúcim parčíkom počíta s dvojpodlažnými podzemnými garážami.

(gub)

Páčil sa vám článok?