Dostavajú si novostavbu SND občania sami?

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Slovenská vláda koncom augusta schválila úsporný variant dostavby rozostavanej budovy Slovenského národného divadla na dunajskom nábreží. Keďže dostavba nebude hradená len z prostriedkov štátneho rozpočtu, musí minister kultúry pripraviť tzv. viaczdrojový plán financovania.

Minister Milan Kňažko chce preto osloviť všetkých solventných podnikateľov, aby pomohli dostavbe SND, na ktorú treba 1,6 miliardy korún. Časť nákladov by mala pochádzať z výnosov privatizácie. Minister tiež vyjadril názor, že by na realizáciu projektu dostavby SND mohli prispieť malou čiastkou aj samotní občania. Podľa neho by to pre divadlo znamenalo veľmi veľa.

Dostavba má byť hotová do konca roku 2002. V budove budú tri scény - operná, činoherná a experimentálna. Okrem týchto priestorov architekti rátajú aj s reštauráciou, bufetmi, menším kníhkupectvom s ponukou kníh z oblasti divadelníctva, čitárňou a kvetinárstvom. Súčasťou budovy by sa malo stať i zdravotné stredisko, ktoré budú pravdepodobne prenajímať privátnym lekárom pod podmienkou, že sa budú starať aj o zdravotný stav pracovníkov divadla.

S výstavbou budovy sa začalo pred 15 rokmi, keď náklady mali dosiahnuť asi   1 miliardu korún. Dnes sú na ten istý projekt potrebné 3 miliardy korún. 

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie