V Royko pasáži našli staré dokumenty

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Počas rekonštrukčných prác v Royko pasáži na Obchodnej ulici sa v polovici júla našli zamurované dokumenty z druhej svetovej vojny. Boli uložené v dvoch väčších a v štyroch menších drevených debnách z obdobia slovenského štátu. Debny i archívne materiály previezli do Slovenského národného archívu, kde ich podrobili vonkajšej prehliadke.

Ako nám potvrdila Eva Vrabcová zo Slovenského národného archívu, v debnách sa nachádzali písomnosti Vedeckej spoločnosti pre zahraničných Slovákov, ktorá bola založená 6. mája 1939. Podľa prvotných zistení bol jej predsedom historik František Hrušovský z Levoče. V zoznamoch figurujú i mená ďalších významných osobností. Z nájdených písomností vyplýva, že úlohou spoločnosti bolo venovať sa štúdiu národnostných problémov Slovákov žijúcich v zahraničí a vydávať publikácie.

V súčasnosti sú nájdené dokumenty v dezinfekčnej komore, kde sa zbavia škodlivých mikroorganizmov, plesní a pod. Písomnosti sú podľa informácií E. Vrabcovej v dobrom stave, boli akurát trochu navlhnuté a zaprášené. To však nemá na svedomí zub času, ale skôr robotníci, ktorí pracujú na rekonštrukcii Royko pasáže. Po dezinfekcii bude potrebné materiály archívne spracovať, dať im patričnú formu a až potom budú môcť byť podrobené ďalšiemu skúmaniu. Kedy to však bude, nám Eva Vrabcová nevedela povedať, pretože pracovníci archívu sú v súčasnosti zavalení reštitučnými a rehabilitačnými žiadosťami občanov. K archívnej práci sa preto ani veľmi nedostávajú. Navyše ich čaká spracovanie obrovského archívneho fondu, ktorým je činnosť bratislavského Krajského úradu v rokoch 1928 - 1940.

O tieto informácie majú veľký záujem historici. Ide o základný a kľúčový archívny fond k dejinám prvej Slovenskej republiky. Podľa E. Vrabcovej sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne nebudú môcť zaoberať podrobnejším skúmaním dokumentov nájdených v Royko pasáži tak, aby mohli byť sprístupnené bádateľom a historikom.

Milan Šeršík

Páčil sa vám článok?