O nebezpečnej skládke začali konečne hovoriť

2.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pred necelými troma rokmi prijalo miestne zastupiteľstvo v Devínskej Novej Vsi odporúčanie, aby sa štát zúčastnil na riešení problému starej skládky ropných odpadov - gudrónov - v bývalom vápencovom kameňolome.

Vtedy sa hovorilo o hydrogeologických vrtoch, ktoré by mali siahať až do hĺbky osemdesiat metrov, a zistiť, či odpad nepresakuje do podzemných vôd. Na povrch presakuje už dvadsať rokov a v súčasnosti sa stáva situácia neúnosná, hrozí, že sa vyleje z lomu do lesa. Odkrytá skládka ohrozuje takmer päťtisíc ľudí, ktorí bývajú v jej blízkosti.

Odpad, ktorého je až 18-tisíc kubíkov, tu uložil v roku 1962 Slovnaft. Uzavreli ho, ale veľké skaly padajúce zo zvetranej steny povrch narušili a zhruba pred dvadsiatimi rokmi sa začal ropný odpad rozlievať po povrchu. Pokrýva už tretinu povrchu skládky. V lete šíri nebezpečné výpary a hrozí priamou kontamináciou.

Vedúca odboru odpadového hospodárstva úradu životného prostredia Emília Prerovská hovorí, že nemá informácie o kontaminovaní vody a údajne ani štúdia ministerstva životného prostredia nekonštatuje veľké škody. Niektorí odborníci však poukazujú na to, že pri ťažbe sa krehký vápenec mohol poškodiť do hĺbky a hydrogeologický prieskum je jediný, ktorý môže dať na vec odpoveď.

V čase uzávierky prerokúvalo miestne zastupiteľstvo v Devínskej Novej Vsi ďalší návrh na riešenie problému. Prednosta miestneho úradu Rudolf Šeliga informoval, že materiál prerokovala už rada, ktorá odporučila jeho prijatie.  Navrhuje sa v ňom, „ak sa niečo nevyskytne“, zapuzdrenie skládky s tým, že obvodný úrad životného prostredia vyvinie tlak, aby Slovnaft akciu financoval.

E. Prerovská uviedla, že kedysi bol Slovnaft ochotný zaplatiť uzavretie skládky, ale vtedy obec žiadala skládku odviezť.  Podľa nej otázku vyrieši až nový zákon o starých environmentálnych záťažiach, čím by sa do kauzy mohli dostať aj peniaze z eurofondov. To by vraj viac vyhovovalo aj Slovnaftu. V Devínskej Novej Vsi sa naopak nazdávajú, že vec vyrieši až súd.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie