Budova sanatória zmenila majiteľa pred dvomi rokmi

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti so Sanatóriom Koch na Partizánskej ulici sa hovorí o zmene majiteľa, nie je to však celkom presné. Nový majiteľ, spoločnosť R2, vlastní budovu už od roku 2005, stále však slúži ako pôrodnica a túto funkciu stráži i územný plán.

Napriek tomu sa v dohľadnom čase  sanatórium bude sťahovať. „Sanatórium Koch, to je registrovaná značka, nie objekt,“ hovorí súčasný riaditeľ pôrodnice Mário Lužinský. „S touto značkou prejdeme do nových priestorov, pretože v roku 2008 začne platiť európska smernica, ktorá presne stanovuje kvalitu zdravotníckych priestorov do tej miery, že je stanovená napríklad aj kubatúra priestorov, operačnej sály a podobne. A tejto norme pôrodnica z medzivojnového obdobia nevyhovuje.“

M. Lužinský ďalej dodal, že v tejto chvíli nie je jasné, či si neponechajú aj pôvodnú budovu ako satelitné zariadenie a do nových priestorov nepresťahujú len hlavný stan. Chráni ich totiž zmluva, podľa ktorej majú právo používať na pôrodnícke účely túto budovu až do roku 2024. S touto zmluvou ako vecným bremenom napokon firma R2, blízka známemu podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi, budovu odkúpila. Navyše v aktuálnom územnom pláne je pre ňu stanovená táto funkcia. Nový majiteľ by musel požiadať samosprávu mestskej časti o zmenu určenia, to však znamená otvárať územný plán.

Mestská časť sa v tejto súvislosti vyjadrila, že v platnom územnom pláne je stále uvedená funkcia objektu ako „občianska vybavenosť - zdravotnícke zariadenie“. Marek Hitka z komunikačného odboru staromestskej samosprávy uvádza, že samospráva mestskej časti nemá informácie, že by sa na tomto určení malo v budúcnosti niečo zmeniť.

Zostáva tu tiež možnosť, že sa dielo architekta Dušana Jurkoviča stane chráneným objektom, podobne ako je chránená záhrada s ním súvisiaca.

Ak by sa rozhodlo Kochovo sanatórium odstúpiť od zmluvy pred rokom 2024, mohol by sa azda súčasný majiteľ usilovať o zmenu určenia. Ide totiž o pozemok v stavebne mimoriadne lukratívnom priestore. V tom prípade však možno očakávať tuhý odpor verejnosti, čomu nasvedčuje jeho prvá vlna, keď sa hovorilo o zbúraní sanatória a zmene určenia priestoru na stavebné parcely.

Sanatórium nechal v tridsiatych rokoch minulého storočia postaviť MUDr. Karol Koch na liečenie ženských chorôb. Vypracovaním projektu boli poverení renomovaní architekti Dušan Jurkovič, Otakar Klimeš a Jindřich Merganc. K sanatóriu patrí aj záhrada, ktorú vytvoril mlyniansky záhradník Jozef Mišák.  Sanatórium a záhrada spolu tvoria národnú kultúrnu pamiatku, záhrada má k tomu navyše štatút chráneného objektu. V roku 1947 sa zo Sanatória Koch stala prestížna pôrodnica. Tomuto účelu slúži ako súkromné zdravotnícke zariadenie dodnes.

Gustav Bartovic

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?