Vyvolávanie paniky spotrebiteľovi neposlúži

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Z času na čas na celom svete prepukne v potravinárskom priemysle škandál. Pretože ľudia sú na otázky spojené so zdravím mimoriadne citliví, neraz vypukne panika.

Výsledkom je priam hystéria pri nákupoch, dlhšie čakanie na košíky v samoobsluhe. Každý študuje údaje na výrobku a konečným výsledkom je poškodenie obchodného mena výrobcu, ktorý môže v najhoršom prípade aj skrachovať.

Prirodzene nechcem zľahčovať problém výskytu nežiaducich látok v potravinách alebo nebezpečnosť niektorých výrobkov. No pretože chcem predovšetkým pomôcť konkrétnym ľuďom, rada by som problém osvetlila z inej strany. Napríklad posledný hit: výskyt rakovinotvorného dioxínu v potravinách z Belgicka je dosť klasickým príkladom. Naše kontrolné orgány zisťovať dioxín v potravinách nevedia.

Vo svojej horlivosti však pre každý prípad vydali zoznam 44 zakázaných výrobkov. Hneď mi udrelo do očí vysoké zastúpenie čokoládových výrobkov a napadlo mi: Ako fajn pre domáceho výrobcu čokolád a cukroviniek. Ide koniec školského roka, prázdniny - zvýšený predaj tohto sortimentu - a konkurencia je z kola von. Ďalšie udalosti mi dali za pravdu, veď hlavný dozor nad potravinami, ministerstvo zdravotníctva o pár dní zúžilo zoznam na 14 až 5 výrobkov - aj tie iba preto, že dosiaľ nepredložili dôkaz, že neobsahujú dioxíny. Mimochodom, jedno stanovenie stojí okolo 10 tisíc šilingov a vypovedá iba o tom, že v skúmanej vzorke sa dioxín nenachádzal.

Málokto pochybuje, že sa v kontrole nevyznám. Nuž si trúfam vysloviť kacírsku otázku: Prečo sa kontrolné orgány potravinového dozoru najskôr nedohodnú na postupe a až potom zapoja médiá a vydesia spotrebiteľov. Nehľadiac na to, že byť obchodníkom, bez úradnej informácie či nariadenia jednoducho nekonám! Aký súd mi uzná škodu, ktorú som si spôsobila na základe novinovej správy? Či nemá kontrolnú právomoc nad potravinárskym obchodom až minimálne 5 slušne honorovaných organizácií? Čo tak vydať zákaz písomne, aby sa neoprávnene poškodení podnikatelia mohli úspešne brániť?

Namieste je teda otázka, komu vlastne poslúži vyvolávanie strachu neistoty či paniky. Spotrebiteľom určite nie, veď nemajú na potravinový dozor dosah. Učila som sa, že najväčším karcinogénnym faktorom je strach z rakoviny. Strach, ktorý mení biochemické pochody v organizme. Nuž, vážení spotrebitelia, prijmite obyčajnú radu - nejedzte iba jeden výrobok v mene nijakých pseudodiét. Stravujte sa a žite podľa zdravého rozumu. Nedajte sa dohnať k tomu, aby ste sa napríklad ešte aj cez dovolenku uštvali - iba preto, aby sa mali dobre cestovné kancelárie.

Verte, že ak budete žiť v harmónii so svojím okolím, jedna tyčinka (i tak predražená) vám neuškodí. Dbajte radšej o to, aby ste vy či susedia nezakladali ohníčky, do ktorých hodíte aj plastové obaly, pretože pri horení sa toho dioxínu vylučuje oveľa viac! A počas dovolenky nezabudnite na svoje práva. Ak sa vám niečo nepáči, napíšte nám, spoločne sa pokúsime vykonať nápravu. Želám vám pevné nervy.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?