Au Café áno, ale bez prístavby

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dovoľujem si ako občan Bratislavy vyjadriť názor na architektonický návrh a model kaviarne Au Café na petržalskom brehu Dunaja (BN 08/1999).

Predovšetkým by som rád vyjadril uznanie mestským orgánom, že sa Au Café znovu zrodí. Lenže zverejnený návrh vyvoláva tieto pripomienky: Netreba situovať predstavené objekty, lebo ku koncu existencie Au Café, myslím, neboli a najmä pokiaľ voľakedy boli, ako sa udáva v článku, “neskôr pristaval majiteľ Karol Palugay k pôvodnej stavbe verandy a terasy”, nuž túto tradíciu oživiť netreba, nie je to už originál, ale aj vtedy to bol gýč, poškodenie výsledneho efektu.

Celá tá štýlová fasáda zadnej budovy so stĺporadím sa nezmyselne zakryje, aby ju od Dunaja nebolo vidieť. Prosím vás, zbavme sa slovenskej malosti a dajme tomu aspoň trochu veľkoleposti - vzduchu! Z celej plochy pred stĺpovou fasádou nech vznikne vonkajšia kaviareň s pohľadom na Dunaj, mesto a hrad, s tanečným parketom.

Z plavieb po Dunaji zase musí byť pohľad na aspoň trochu (veľko-) mestskú zástavbu palácového typu so zdôraznením nejakej dominanty, nie zakrytú „šopami“. Lebo, nehnevajte sa, celkový dojem to robí: buď sú to kôlne na sklad rýľov alebo ustajnenie dobytka.

Ivan Ruppeldt, Staré Mesto
AD: AU CAFÉ BUDE SÚČASŤOU PETRŽALSKÉHO NÁBREŽIA (BN 08/1999)

Páčil sa vám článok?