Aj Bratislava má niekoľko reštaurácií, ktoré stoja za návštevu pravého gurmána

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ku koloritu každého mesta patria aj štýlové reštaurácie, kaviarne a puby, v ktorých sa návštevník často najlepšie presvedčí o pohostinnosti miestnych obyvateľov.

Po našich skúsenostiach s bratislavskými reštauráciami, ktoré od septembra minulého roku publikujeme v pravidelnej rubrike Bedeker gurmána, sme pre vás vybrali podniky, ktoré sa v Bratislave oplatí navštíviť.

CHEZ DAVID, Zámocká ulica
Nie príliš originálne zariadenie interiéru, ktoré môže niekomu pripadať strohé, moderné a „nežidovské“, dokáže v židovskej reštaurácii vynahradiť prvotriedna kvalita obsluhy a jedál. Čistota, úprava prestierania, strieborné príbory, vyleštené poháre, ale i samotná úprava jedálneho lístka hovoria za všetko. Ponuka jedál neohuruje rozsahom, ale čokoľvek, čo si vyberiete, bude pripravené vynikajúco. Fantasticky chutia už len kúsky čerstvého chleba s cesnakovou pomazánkou podávané ako couvert.
Hodnotenie: 5 hviezdičiek

SLOVENSKÁ REŠTAURÁCIA, Hviezdoslavovo námestie
Tento podnik patrí k tým najlepším v Bratislave. Obsluha, prostredie so štýlovým dreveným zariadením, ale najmä kvalita podávaných pokrmov zlákali k posedeniu aj politikov, diplomatov a podnikateľov. V čase našej návštevy tu obedoval bývalý slovenský prezident. Z množstva jedál národnej kuchyne sa určite oplatí ochutnať kuracie vrkoče s dvoma omáčkami alebo plnené bravčové rebierko Encián a hontianske zemiaky s cibuľou syrom a smotanou.
Hodnotenie: 4,5 hviezdičky

ARKÁDIA, Zámocké schody
Arkádia nezaprie povesť luxusnej reštaurácie, o čom vás presvedčí nielen prostredie, ale i obsluha a kvalita jedál. Napríklad losos s holandskou omáčkou, teľacie rezne v kari omáčke, hovädzia roštenka s pomarančovou omáčkou alebo morčacie prsia v hrozienkovom cestíčku robia dobré meno tunajšiemu kuchárovi. Medzi cenovo nadštandardnými jedlami boli na jedálnom lístku aj bryndzové halušky za ľudových 35 korún.
Hodnotenie: 4 hviezdičky

U ZLATÉHO ORLA, Panská ulica
Ak chcete ochutnať niektoré z pokrmov slovenskej, českej, maďarskej alebo rakúskej kuchyne, určite nevynechajte túto reštauráciu v samom centre Bratislavy. Rakúske bravčové medailóniky Niva so smotanovo-syrovou omáčkou a slaninkou, ale aj maďarské pikantné kuracie soté Kalocsa na paprikovo-smotanovej omáčke chutia skvele. K tomu pohár vína a k životu vám nič nechýba. U zlatého orla je príkladne vyriešený problém s fajčiarmi i nefajčiarmi, ktorí sedia v oddelených priestoroch.
Hodnotenie: 4 hviezdičky

MODRÁ GUĽA, Suché mýto
Možno trochu chladné prostredie reštaurácie v bankovej budove na Suchom mýte plne kompenzuje obsluha, nápoje a servírované pokrmy. Teľacie filé so špargľou, Fraštácke rezy z bravčového stehna a hovädzej sviečkovice boli skvelé. No čerešničkou na pomyselnej torte boli bryndzové halušky zapečené v šunkovej rolke. Chutné jedlá spolu s profesionálnou obsluhou robia z Modrej gule jednu z najlepších reštaurácií v Bratislave.
Hodnotenie: 4 hviezdičky

REDUTA, Mostová ulica
Reduta je jedna z mála bratislavských reštaurácií, kde rovnaký dôraz ako na jedálny lístok dali aj na interiér. Masívne čalúnené stoličky, zrkadlá, tapety a dobové obrázky vás vrátia do čias, keď Bratislava bola vyhľadávaným mestom pre svoju pohostinnosť a neopakovateľnú atmosféru. Oplatí sa tu ochutnať francúzsku cibuľačku, jelení steak či švajčiarske vinárske rösti. Reduta má niečo aj pre šetrných - denné menu za 99 korún.
Hodnotenie: 3,5 hviezdičky

LEBERFINGER, Viedenská cesta
Hostinec na pravom brehu Dunaja vytvára príjemnú atmosféru skutočného hostinca, kde nechýba dobré víno a chutná strava. Napriek skvelému jedlu, z ktorého sa oplatí ochutnať grilované bravčové koleno na pive alebo jednu z tunajších panvičiek (mäso podľa výberu podávané s opekanými zemiakmi na originálnej panvici), majú v reštaurácii rezervy v čistote servisu. Na pohároch, v ktorých nám v deň našej návštevy podávali chutné víno, boli ešte stopy rúžu po predchádzajúcom hosťovi.
Hodnotenie: 3,5 hviezdičky

RYBÁRSKY CECH, Žižkova ulica
Hendikepom tejto reštaurácie je značne ošúchaný mobiliár, ktorý narúša atmosféru inak pôvabného interiéru so štýlovými klenbami. Ako názov prezrádza, v Rybárskom cechu sú v ponuke predovšetkým špeciality z rýb a iných vodných živočíchov. Koktajl z kreviet s toustom, krabie mäso v cestíčku s pikantnou omáčkou, zubáč v pivnom cestíčku a losos na grile nás presvedčili o kvalitách miestnej kuchyne.
Hodnotenie: 3,5 hviezdičky

HRADNÁ VINÁREŇ, Areál Bratislavského hradu
Majestátne klenbové priestory s kamennými stĺpmi a dvoma veľkými sklenými lustrami pôsobia prázdnejším dojmom, aj keď im nemožno uprieť honosnejší ráz. Ponuka jedál obsahuje výber takmer zo všetkých druhov mäsa, nechýbajú ani slimáky či žabie stehienka. Ponuka nápojov počas našej návštevy celkom nezodpovedala nápojovému lístku, pretože na našu objednávku sme dvakrát dostali zápornú odpoveď, azda sa reštaurácia v tomto smere už zlepšila.
Hodnotenie: 3 hviezdičky

HARMÓNIA, Ventúrska ulica
Štandard a priemernosť vo všetkých smeroch. Možno by to chcelo lepšie využiť tento atraktívny priestor v centre mesta. Priemernosť sa prejavuje aj v jedálnom lístku, z ktorého sme ochutnali chutné Hájnikove morčacie prsia plnené syrom s citrónovou omáčkou a bravčové filé plnené syrom a brokolicou s roquefortovou omáčkou a šampiňónovými taštičkami.
Hodnotenie:  3,5 hviezdičky

Na záver prinášame zoznam ostatných reštaurácií, ktoré sme v rubrike hodnotili.

  • DELFÍN 3 hviezdičky
  • SARANDA 3 hviezdičky
  • ROLANDO 3 hviezdičky
  • PEKNÁ BRÁNA 2,5 hviezdičky
  • POSEIDON 2 hviezdičky
  • BAKCHUS 2 hviezdičky
  • DANUBIUS 2 hviezdičky
  • ZUBÁČ 1 hviezdička

Maximálny počet: 5 hviezdičiek

(brn)

Páčil sa vám článok?