Ľudia porušujú zákony, kde im to štát dovolí

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Navštevujem občas niektoré zariadenia (reštaurácie i hostince) v Starom Meste a mám takú skúsenosť, že len málokde vám pri načapovaní piva alebo kofoly prinesú aj blok z registračnej pokladne!!!

Ide o jednoznačné sústavné porušovanie zákona, daňový únik, a teda okrádanie štátneho rozpočtu o také potrebné financie. Navštevujem občas niektoré zariadenia (reštaurácie i hostince) v Starom Meste a mám takú skúsenosť, že len málokde vám pri načapovaní piva alebo kofoly prinesú aj blok z registračnej pokladne!!! Ide o jednoznačné sústavné porušovanie zákona, daňový únik, a teda okrádanie štátneho rozpočtu o také potrebné financie.

Ak vezmeme do úvahy, že pomer takýchto prípadov k riadne účtovaným prípadom je napríklad 1:1, vynásobíme si to počtom takýchto podnikov napríklad len v Bratislave (nehovoriac o celom Slovensku) a vynásobíme si to počtom dní v roku, potom by nám mohlo vyjsť celkom „zaujímavé“ číslo! Čo na to ministerka financií Schmögnerová? Prečo nechodia na takéto miesta pravidelné i náhodné kontroly? Myslím si, že nestačí prísť len raz, treba chodiť opakovane, až kým sa tieto nešváry na konkrétnom mieste neskončia.

Ľudia si dovoľujú porušovať zákony tam, kde im to dovoľuje štát, ktorý je tu na to, aby dodržiavanie zákonov vyžadoval, kontroloval a tiež sankcionoval ich nedodržiavanie. Keď ľudia vidia, ako sa beztrestne porušujú napríklad dopravné predpisy v meste - parkovanie, jazda na červenú, otáčanie sa na križovatke, samozrejme, že to podvedome pôsobí ako príklad. No aj bratislavskí chodci sú akísi „farboslepí“ - cez priechody prechádzajú bežne a suverénne na červenú, a to aj za bieleho dňa a v najväčšej premávke. Kde je policajt s píšťalkou, ktorý by ľudí zdisciplinoval?!

Ján Šmid, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?