Pri výbere správcu je dôležitý vlastný úsudok

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

S prevodom vlastníctva bytov a nebytových priestorov sa naštartoval nový problém, ktorým je zabezpečenie výkonu správy bytových domov. Podľa zákona o prevode vlastníctva môže byť dom spravovaný spoločenstvom vlastníkov alebo správcovskými firmami.

Ako nám povedala riaditeľka správcovskej spoločnosti H-PROBYT Lucia Krmíčková, založenie spoločenstva neznamená, že všetky práce si vlastníci zabezpečujú sami. Niektorými činnosťami môžu poveriť správcovskú firmu. Môžu ju splnomocniť napríklad vedením účtovníctva, čo znamená generovanie zloženiek, predpisy záloh a úpravy záloh na základe skutočných odberov. Tiež ju môžu poveriť zabezpečovaním technických prác, spracovaním revíznych opráv, prevádzkovými činnosťami ako zmluvami so správcami jednotlivých médií (teplo, voda, odpad, elektrina).

Na trhu sa objavilo a objavuje viac správcovských firiem a tiež tzv. správcovia. Tak ako rýchlo vznikajú aj zanikajú, niekedy tak rýchlo, že nestačia vyúčtovať ani prevzaté zálohy. Nevedú a neviedli nijaké účtovníctvo, neotvárajú pre domy samostatné účty, čo pomáha prelievaniu peňazí.

V praxi to  znamená, že peniaze v jednom dome môžu byť použité pre iný dom, čo sťažuje kontrolu prevzatých a vyúčtovaných záloh a použitie fondu opráv. Podľa L. Krmíčkovej sú pri výbere správneho správcu dôležité referencie, ale aj vlastný úsudok. H-PROBYT mal možnosť riešiť mnohé problémy a poznať domy zvnútra ešte pred ich privatizáciou. Veď len v Starom Meste previedol do vlastníctva občanov asi 4000 obecných bytov.  Spravuje aj družstevné alebo nové byty.

V súvislosti s prijatím ekonomických opatrení vlády sa podľa L. Krmíčkovej správcovia ocitli v nezávideniahodnej situácii. Sú to oni, ktorí realizujú zvýšenie za služby a na nich sa obracajú nespokojní občania. V týchto dňoch dostali obyvatelia bytov vyúčtovania.

V spoločnosti H-PROBYT sú pripravení odpovedať na ich otázky, no zároveň upozorňujú, že aj v prípade preplatkov za rok 1998 sa môže stať, že zálohy za služby sa zvýšia z dôvodu zmien cien. Ako dodáva L. Krmíčková, na chyby, ktoré sa v začiatkoch určite vyskytnú, je dôležité upozorniť vedenie firmy, aby sa im v budúcnosti predchádzalo, čo je možné dokázať len úzkou spoluprácou s vlastníkmi a nájomníkmi bytov.

(brn)

Páčil sa vám článok?