Starosta sa na kontrolu do záhrady nedostal

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Staromestskí poslanci z komisie životného prostredia sa obrátili na kandidátov na funkciu prezidenta s výzvou, aby v prípade svojho zvolenia sprístupnili verejnosti celú zrekonštruovanú Grassalkovichovu záhradu za Prezidentským palácom.

Rozdelenie záhrady považujú za neprirodzené rozčlenenie historicky koncipovaného parku a podľa nich je nepekné, ak prezidenta od jeho voličov delí plechový plot.

V tejto súvislosti prinajmenšom zarážajúco vyznieva priebeh kontrolného dňa, ktorý sa v utorok 13. apríla rozhodol v záhrade vykonať starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský. V prítomnosti viacerých pracovníkov miestneho úradu, zástupcov firmy, ktorá záhradu rekonštruuje, a novinárov sa kontrolný deň neuskutočnil. Cez uzamknutú bránu, na ktorej z večera do rána dokonca pribudol jeden zámok, sa do areálu záhrady totiž nedostal nikto.

Kľúče od zámkov má len Kancelária prezidenta SR, ktorá so vstupom do záhrady nesúhlasila. Starosta A. Ďurkovský na chodníku pred zavretým vchodom vysvetlil, že sa ako zástupca mestskej časti, do správy ktorej prejde záhrada po jej revitalizácii, chcel presvedčiť, v akom štádiu sú práce na jej obnove. Prezidentskú kanceláriu o kontrolnom dni neinformoval, pretože bol dohodnutý s dodávateľom, ktorý stretnutie inicioval. So zástupcami stavebnej firmy chcel priamo na mieste prekonzultovať pripomienky, týkajúce sa vytvorenia oddychovej časti pre deti ešte pred dokončením rekonštrukcie.

Pokúsili sme sa spojiť aj so zástupcami prezidentskej kancelárie, no pracovník, ktorý s nami dosiaľ komunikoval, nás tentoraz odporučil na riaditeľa odboru ekonomiky a správy Kancelárie prezidenta SR Jána Klepáča, ktorého sa nám však do uzávierky tohto vydania nepodarilo zastihnúť. Podľa vyjadrenia, ktoré poskytol denníku SME, nemôže starosta, aj keď je predstaviteľom správcu záhrady, bez povolenia kancelárie kontrolný deň organizovať. V súvislosti s vybudovaním ihriska pre deti poznamenal, že na projektoch rekonštrukcie barokovej záhrady sedel tím odborníkov, a preto nie je možné len tak hocikde umiestniť detské ihrisko.

Podľa informácií, ktoré sme z kancelárie prezidenta získali v januári tohto roku, rekonštrukcia záhrady bola prakticky ukončená, zostávalo dokončiť terénne úpravy, vysadiť trávnik, rastliny a urobiť vstupy z Banskobystrickej a Štefánikovej ulice. Prezidentská časť, ktorú od verejnej časti oddeľuje zelený plechový plot bola dokončená už dávnejšie. Posledný termín ukončenia obnovy bol v januári stanovený na apríl.

(mer)

Grassalkovichova záhrada zostala pred starostom Starého Mesta A. Ďurkovským zatvorená.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?