Zostanú na Bezručovej ordinácie?

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V posledných dňoch sa čoraz viac hovorí o zrušení lekárskych ordinácií v budove bývalej nemocnice s poliklinikou na Bezručovej ulici. Ako sme sa dozvedeli, mestská časť Starého Mesta prípad len sleduje, pretože zabezpečenie lekárskej starostlivosti je úlohou štátu a rezortu zdravotníctva.

Ako uviedol starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, samospráva chce aktívnejšie vstúpiť do tohto problému, pretože sa v prvom rade týka Staromešťanov. Starosta preto rokoval s riaditeľom Dérerovej nemocnice na Kramároch, pod ktorú spadá Nemocnica s poliklinikou Bezručova, aj so samotným riaditeľom Bezručovej a zástupcami neštátnych lekárov, ktorí majú svoje ordinácie v tejto budove. Riaditeľ Kramárov MUDr. M. Hladík ho ubezpečil, že odchod lekárov z Bezručovej zatiaľ nehrozí, aj keď je budova v zlom technickom stave. Tento jeho záväzok preto považuje starosta za verejný.

Predstava mestskej časti o poskytovaní zdravotníckej starostlivosti v Starom Meste počíta so zachovaním lekárskej pomoci prvého kontaktu na Bezručovej ulici, pretože v prípade jej presťahovania na Mýtnu ulicu by táto časť Starého Mesta zostala prakticky bez jediného zariadenia zdravotníckej starostlivosti.

„S tým nemôžem súhlasiť, veď tu žije väčšina starších občanov, pre ktorých je prekonávanie akejkoľvek väčšej vzdialenosti zložitým problémom. Požiadal som, aby mi zástupcovia rezortu zdravotníctva predložili exaktný súčasný technický stav budovy. Viem si predstaviť aj finančnú pomoc mestskej časti pri jej rekonštrukcii. Staromestskí poslanci v minulosti už viackrát prejavili v podobných prípadoch solidaritu,“ uviedol starosta A. Ďurkovský.

Ak by mestská časť prispela na rekonštrukciu objektu, bude požadovať zachovanie pôvodnej funkcie budovy, pre ktorú bola v tejto tichej lokalite Starého Mesta vybudovaná. Nemusí to byť nevyhnutne nemocnica s lôžkovou časťou (tá sa už presťahovala do Petržalky), ale napríklad posilnenie starostlivosti o dôchodcov vo forme penziónu.

(brn)

Páčil sa vám článok?