Bratislava potrebuje 40 tisíc bytov

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislave pri súčasnom počte obyvateľov chýba v porovnaní s vyspelými krajinami asi 40 tisíc bytov. Priemer v Európskej únii je 450 bytov na tisíc obyvateľov, zatiaľ čo v slovenskej metropole je to 376 a v rámci celého Slovenska dokonca len 306 bytov.

Aj preto bude hlavnou snahou bratislavského magistrátu vytvoriť také ekonomické a legislatívne podmienky, ktoré by umožnili do roku 2002 postaviť v Bratislave 33 tisíc nových bytov.

Vyšší ekonomický potenciál a viac pracovných príležitostí lákajú do hlavného mesta čoraz väčší počet ľudí. Aj to je dôvod, prečo sa musí urýchliť výstavba nových bytov. Okrem novej výstavby sa bude prihliadať aj na možnosti zníženia ich trhovej ceny a prenájmu. Úlohou mesta v tomto projekte bude vypracovať územný plán koordinovať prijímanie investičných projektov.

Podľa bratislavského primátora Jozefa Moravčíka bude veľmi dôležité aj zapojenie zamestnávateľských spoločností, ktoré by začali s výstavbou pre vlastných zamestnancov. Tieto byty by boli registrované ako výrobné nástroje započítané do nákladových položiek. Aj toto by mohol byť spôsob, ako zabezpečiť bývanie pre mnohých ľudí, ktorým nedokáže pomôcť štát pre nedostatok finančných prostriedkov na novú výstavbu.

Súčasťou projektu magistrátu je aj program pre mladé rodiny, ktorým by mali byť na základe žiadosti pridelené byty do prenájmu na obdobie šiestich rokov, pričom po ich uplynutí by si ich mohli odkúpiť do osobného vlastníctva. Pokiaľ by sa podarilo naplniť predstavy magistrátu, Bratislava bude mať v roku 2002 vyše 200 tisíc bytov.

(brn)

Páčil sa vám článok?