Na Hlavné námestie sa vráti Roland Café

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania posledné mesiace so záujmom sledovali rekonštrukciu budovy bývalej Eskontnej banky na Hlavnom námestí, v ktorej naposledy sídlila spoločnosť Koospol. Dnes je táto secesná budova majetkom poisťovne KOOPERATIVA, a.s.

O rekonštrukcii unikátnej budovy v samom srdci mesta a jej budúcom využití sme sa pozhovárali s predsedom predstavenstva a prezidentom tejto poisťovacej spoločnosti JUDr. Jozefom CSÁKYM.

- Po tom, čo sa naša spoločnosť stala vlastníkom tejto nádhernej budovy na Hlavnom námestí, rozhodli sme sa pred šiestimi mesiacmi pre jej neodkladnú rekonštrukciu. Okrem rekonštrukčných prác však bolo v interiéri objektu potrebné vykonať viaceré reštaurátorské práce, aby sme zachránili skutočne unikátnu architektúru tejto pôvodne bankovej budovy. Pod prísnym dohľadom bratislavských pamiatkarov sa napokon podarilo budovu obnoviť tak zvonku, ako aj vnútri. V týchto dňoch práce finišujú a verím, že vo veľmi krátkom čase bude rekonštrukcia ukončená. Časť objektu využije poisťovňa Kooperativa pre svoje účely, časť administratívnych priestorov budeme prenajímať.

V uplynulých rokoch bola táto budova známa najmä kaviarňou Roland Café, ktorá sa nachádzala na prízemí objektu. Vráti sa sem po skončení rekonštrukcie opäť kaviareň?

- Keď sme kupovali túto budovu, boli sme si vedomí tradície Roland Café. Aj preto sme sa po dohode s naším väčšinovým akcionárom - rakúskou spoločnosťou Wiener Städtische Versicherung, rozhodli vrátiť do týchto priestorov kaviareň. Pôjde o zariadenie typu cafe-restaurant, ako ho poznáme zo susednej Viedne. Kaviareň, ktorá sa bude opäť volať Roland Café, však bude nielen na prízemí, ale aj v suteréne budovy. Spolu by tu malo byť nad zemou i v podzemí 150 miest. Rozsiahla rekonštrukcia objektu a priestorov budúcej kaviarne bola značne nákladná. Obnovili sme poškodené mozaiky, vybudovali sme nové sociálne zariadenie, vymenili dlažbu, nakúpili nádherný secesný mobiliár. Veríme, že sa nám podarí zabezpečiť prevádzku kaviarne čo najskôr, aby sa už počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny stala miestom príjemného posedenia pre Bratislavčanov a návštevníkov mesta. To však bude už úlohou nového prevádzkovateľa kaviarne, o ktorom sa v tomto období rozhoduje.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?