Priestory prenajíma vždy vlastník objektu

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rozmiestnenie prevádzok obchodov a služieb v centre Bratislavy nie vždy spĺňa predstavy všetkých Bratislavčanov. Jeden z našich čitateľov to dokonca charakterizoval ako tendenciu radnice vytvoriť z centra mesta guláš talianskych zmrzlinární a pizzerií.

Zaujímalo nás preto, podľa akých kritérií sa vlastne prenajímajú nebytové priestory v historickom jadre. Ako nám povedal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, nebytové priestory vždy prenajíma vlastník objektu. Ten tiež rozhoduje o tom, s kým uzavrie nájomnú zmluvu, kto je preňho najvýhodnejší partner.  K náplni obchodnej prevádzky a k otváracím hodinám sa vyjadruje samospráva mestskej časti. Nemôže však bezdôvodne  zakázať alebo nariadiť druh obchodu alebo prevádzky.

Podľa A. Ďurkovského je prejavom absolútnej ignorancie toho, čo sa v liberálnej ekonomike a pre návrat k civilizovaným vlastníckym vzťahom na Slovensku od roku 1989 urobilo, ak si niekto myslí, že radnica môže ovplyvniť charakter všetkých prevádzok. Samospráva už nie je vlastníkom všetkých objektov v centre mesta, v ktorých sú nebytové priestory.

Vlastníkmi domov sú aj súkromné osoby, spoločnosti, družstvá, štát. Iba v tých objektoch, ktoré patria mestu alebo mestskej časti, možno prenajímať nebytové priestory podľa potreby mesta a podľa želania občanov. Ako zdôraznil starosta Ďurkovský, mestská časť sa často snaží podporiť, či prilákať nájomníka napr. nižším nájomným alebo priamym výberom konkrétneho prevádzkovateľa. Tieto nájmy sú však rozporuplné, pretože mestská časť zároveň potrebuje získavať čo najväčšie príjmy do rozpočtu  zhodnocovaním mestského majetku.

Obchod alebo služby, ktoré preferujú občania, paradoxne uberajú z príjmov, ktoré majú slúžiť na iné potreby občanov  alebo na rozvoj mesta. Na korze od Michalskej brány po Hviezdoslavovo námestie vlastní mesto po období reštitúcií z celkového počtu 46 objektov už len sedem a mestská časť Staré Mesto šesť objektov.

Napriek finančnej „nevýhodnosti“ sa vedenie oboch radníc snažilo umiestniť v týchto objektoch verejnosti prístupné a živé prevádzky, ako sú kaviarne, reštaurácie a vinárne, namiesto obchodov, ktoré síce dokážu zaplatiť vyššie nájomné, ale nelákajú k pobytu v meste vo voľnom čase.

(brn)

Páčil sa vám článok?