Grassalkovichovu záhradu otvoria v júni

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po neúspešnom pokuse starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského oboznámiť sa priamo na mieste so stavom rekonštrukcie Grassalkovichovej záhrady, keď sa cez zamknutú bránu do záhrady nedostal, sa pred niekoľkými dňami kontrolný deň predsa len uskutočnil.

Zúčastnil sa na ňom aj Ján Klepáč z Kancelárie prezidenta SR, ktorá celkovú obnovu záhrady za Prezidentským palácom financuje. V súvislosti s výzvou časti staromestských poslancov, ktorí požiadali prezidentských kandidátov, aby v prípade svojho zvolenia sprístupnili celú záhradu verejnosti uviedol, že z bezpečnostného hľadiska to nie je možné. Prezident už nie je súkromná osoba, ale ústavný činiteľ, a preto sa neho vzťahujú iné práva a povinnosti, napríklad aj to, že za jeho bezpečnosť zodpovedá úrad na ochranu ústavných činiteľov.

Prezidenta bude v Grassalkovichovej záhrade od verejnosti oddeľovať zelený plechový plot, o ktorom sa zástupca riaditeľa úradu pre ochranu ústavných činiteľov ministerstva vnútra Ján Packa vyjadril ako o nie peknom, ale nevyhnutnom. Zároveň vylúčil možnosť sprístupnenia prezidentskej časti záhrady pre verejnosť, pričom upozornil, že z hľadiska bezpečnosti musí byť plot oddeľujúci obe časti parku, nepriehľadný. Ako povedal, aj jeho vzdialenosť od Prezidentského paláca je už na hranici únosnosti.

Neestetickosť plotu by malo vylepšiť vysadenie popínavých rastlín, ktoré by sa mali po plote ťahať a prekryť ho. Tak je to aj zo strany prezidentskej časti. Podľa Jána Klepáča by bola kancelária prezidenta najradšej, keby mohla celá záhrada patriť Prezidentskému palácu už aj preto, že na jej komplexnú rekonštrukciu vynaložili 55 miliónov korún.

Nevyjasnenou naďalej zostáva otázka detského ihriska, na ktorého vybudovaní vo verejnej časti záhrady trvá mestská časť Staré Mesto. Táto požiadavka u historikov nevyvoláva nadšenie, pretože ako uviedol aj J. Klepáč, nad projektmi rekonštrukcie záhrady sedel tím odborníkov, a preto nie je možné detské ihrisko umiestniť hocikde. Termín otvorenia Grassalkovichovej záhrady, na ktorej rekonštrukcii sa práve finišuje, je naplánovaný na začiatok júna.

(brn)

Páčil sa vám článok?