Netreba šetriť za každú cenu

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom vydaní vašich novín ma zaujal príspevok pána Miazdru, ktorý sa týkal (ne)prevádzky pohyblivých schodov v bratislavských podchodoch.

Vypínanie prevádzky pohyblivých schodov v „mimošpičkových” časoch určite prináša úsporu elektrickej energie. Predpokladajme však, že telesne postihnutý človek miesto toho, aby s vypätím jeho nie veľa zostávajúcich síl prekonal množstvo strmých schodov, radšej „riskuje” prebehnutie cez frekventovanú križovatku. Úhrada liečebných nákladov po prípadnom úraze by vedela riadne naštrbiť úspory z odstavených eskalátorov.

Nerád porovnávam neporovnateľné. Preto nechcem porovnávať Bratislavu s Viedňou. No aspoň z niektorých detailov viedenskej infraštruktúry by sme si mohli vziať príklad. Napríklad z prevádzkovania pohyblivých schodov. Tam sa, prirodzene, elektrická energia šetrí tiež, ale nie za každú cenu. Eskalátory sú vybavené optoelektronickými snímačmi. Pokiaľ určitý čas o eskalátor nikto nejaví záujem, prostredníctvom časového spínača sa schody zastavia. Eskalátor teda pracuje iba vtedy, keď je potrebný. Je to efektívne a v súčasnosti vôbec nie nákladné riešenie, ktoré zabezpečuje šetrenie elektriny aj spokojnosť chodcov.

Igor Dobák, Dúbravka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie