Bratislavčania vyzbierali takmer milión

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V rámci Dňa narcisov sa v piatok 26. marca v uliciach Bratislavy vyzbieralo na podporu boja proti rakovine takmer 1 milión korún. Túto finančnú zbierku zorganizovala Liga proti rakovine a takto získané prostriedky budú použité na prevenciu a liečbu rakoviny.

Po prvý raz na svete sa Deň narcisov konal v Írsku v roku 1987 s cieľom obdarovať týmto kvetom - symbolom nádeje a boja proti onkologickým ochoreniam - každého, kto prispeje na konto Ligy proti rakovine. Na Slovensku ročne registrujú 20 tisíc ochorení na rakovinu, z toho 0,7 percenta prípadov u detí. Príčinou vysokej úmrtnosti na toto ochorenie je nízka informovanosť, neznalosť rizikových faktorov, neskoré rozpoznanie príznakov a príchod k lekárovi, ale aj nedôvera k lekárskej vede.

Len na Františkánskom námestí, kde finančnú zbierku zorganizovala mestská časť Staré Mesto, sa vyzbieralo 43 609 korún.  Medzi tými, ktorí okoloidúcim ponúkali žlté narcisy, boli aj manželka premiéra Eva Dzurindová.a dlhoročná bojovníčka  proti rakovine prof. Eva Siracká. Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský pri tejto príležitosti vyjadril radosť nad tým, že sa do humánnej akcie  zapojili aj občania a návštevníci centrálnej mestskej časti. Vyjadril presvedčenie, že vyzbieraná suma prispeje k naplneniu zámerov Ligy proti rakovine pri prevencii a liečbe rakovinových ochorení.

(brn)

Páčil sa vám článok?