Z gazometrov budú obytné priestory

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom februára sa vo viedenskej štvrti Simmering začalo s prestavbou prvého zo štyroch gazometrov - nádrží na svietiplyn.

Spolu s ďalšími tromi priemyselnými pamiatkami tohto druhu, ktoré sa začnú prestavovať v lete, tu vznikne najmodernejší obytný priestor pre viac ako 2000 ľudí. Viedenské gazometre postavili v rokoch 1896 až 1899 ako prvú komunálnu plynáreň v Európe. V prevádzke boli do roku 1986.

V štyroch vežiach vzniknú po rekonštrukcii obytné, kancelárske a obchodné priestory. V jednej z nich dostane priestory Mestský a oblastný archív, v ktorého zbierkach je napríklad testament Ludwiga van Beethovena, správa o pozostalosti po Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi, plány Otta Wagnera na prestavbu Viedne, atď

Viedeň dostane prestavbou nádrží ďalšiu turistickú atrakciu. Spojenie historickej priemyselnej pamiatky s modernou architektúrou je jedinečné v rámci celej Európy. Z tohto dôvodu vzbudil projekt gazometre už pred začatím prestavby záujem u návštevníkov mesta a zaradil sa medzi najnavštevovanejšie ciele turistov.

Investičné náklady na prestavbu gazometrov dosiahnu 2,4 miliardy šilingov. Výstavba by mala byť ukončená na jar roku 2001.

(com)

Páčil sa vám článok?