Františkánske námestie bude odeté v žltom

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Deň narcisov je mladá európska tradícia, ktorá vznikla pred dvanástimi rokmi v Írsku. Podľa nej si v tento deň všetci ľudia dobrej vôle zdobia šaty kvetom žltého narcisu na znak toho, že im osud spoluobčanov postihnutých rakovinou nie je ľahostajný.

Takmer každá rodina na Slovensku je rakovinou v nejakej forme konfrontovaná. Zastierať si oči pred touto krutou pravdou by bolo ešte nepríjemnejšie, ako o nej otvorene hovoriť. Určite aj preto sa slovenská Liga proti rakovine pod vedením dlhoročnej aktívnej bojovníčky proti tejto chorobe prof. Evy Sirackej pripojila pred niekoľkými rokmi k tradícii Dňa narcisov. Dnes má liga okolo 3500 členov a patrí medzi najaktívnejšie v rámci stredoeurópskeho regiónu.

Myšlienku Dňa narcisov ako dňa solidarity všetkých ľudí nielen s postihnutými chorobou rakoviny, ale všetkými tými, ktorí sa aktívne usilujú o výskum jej liečby, podporí tohto roku samostatne aj mestská časť Staré Mesto. Nápad zorganizovať zaujímavý happening vznikol takmer simultánne v hlavách vedúcich osobností agentúry Hlava ´98 Jura Johanidesa a Vlada Taliana, ako aj starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského.

Deň narcisov pripadá tohto roku na piatok 26. marca. V tento deň bude Františkánske námestie v historickom jadre Bratislavy odeté v žltom. V réžii Dina Hutára, vedúceho úseku kultúry staromestskej radnice, tu dostanú priestor nielen detské hudobné a tanečné súbory, ale najmä tisíc žltých narcisov, ktoré Starému Mestu poskytla firma FLOREA, súčasť mestského podniku OLO. Už tento piatok medzi druhou a piatou hodinou popoludní sa na Františkánskom námestí organizátori tešia na každého Bratislavčana, ktorý si žltým kvetom príde pripomenúť Deň narcisov – deň, na ktorý by raz v budúcnosti mala zostať len malá tichá spomienka.

(miv)

Páčil sa vám článok?