Dvor na Laurinskej ulici je už vyčistený

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Do redakcie sme dostali list Petra Bzdúcha z Laurinskej 9, ktorý poukazuje na katastrofálny stav, v akom sa nachádza dom na rohu Laurinskej a Uršulínskej, ktorý je kultúrnou pamiatkou.

Na malom dvorčeku je špina, odpadky, zvyšky stavebného materiálu, visiace káble, plesnivé múry... Od septembra 1998 je odpojený plyn, iskria poistky, vodovod je v havarijnom stave, strecha je deravá.

P. Bzdúch v liste píše, že od vlaňajšieho októbra upozorňoval správcovskú spoločnosť Staromestská, a.s., na tieto fakty znemožňujúce kultúrne bývať. Pracovníčka správcovskej organizácie sa v januári prišla presvedčiť, v akom stave je dom a sľúbila nápravu do 2 - 3 týždňov. Podľa P. Bzdúcha sa v dome neupratovalo od septembra 1998 a upozorňuje, že Staromestská svojou nečinnosťou porušuje zmluvu, ktorú s ním uzatvorila.

O skutočne havarijnom stave domu sa naša redakcia v polovici marca presvedčila sama. Vzápätí sme sa obrátili na Staromestskú, a.s., o vysvetlenie. Vo vyjadrení podpísanom jej riaditeľom Milanom Pecníkom sa uvádza, že miestne zastupiteľstvo Starého Mesta v auguste 1998 schválilo predaj domu na Laurinskej 9. Tým mesto riešilo nákladnú rekonštrukciu domu. V stanovisku sa ďalej uvádza: „Ako správcovská firma spravujeme dom od augusta 1998, sprostredkúvame vedenie faktúr a účtov organizáciám OLO, ZEZ, VaK, aj keď z predošlých 12 nájomníkov bývajú v dome už len  štyria. Konkrétne pán Bzdúch platí za nájomné a služby 403 Sk mesačne. Čiže ak si odpočítame služby, ktoré uhrádzame firmám OLO, ZEZ a VaK, ostane nám čistá suma 202 korún ako správcovskej firme. Za 4 nájomníkov, ktorí tam bývajú, po odčítaní služieb to predstavuje 741 Sk a z tejto sumy sa nijaké veľké opravy v dome robiť nedajú. Čo sa týka odpadu, ten tam už pretrváva dlhší čas, ešte pred tým, ako sme dostali dom Laurinská 9 do správy. Odpad na dvore, ako všetky práce v  dome, riešime postupne, takže keď riaditeľ Staromestskej Ing. Pecník sľúbil, že do piatku (19. 3. – pozn. red.) odpad bude vyvezený a urobený poriadok na dvore, tak to zariadené bude.“

V pondelok 22. marca nám Peter Bzdúch oznámil, že Staromestská splnila svoj sľub a dvor skutočne vyčistila. Nezodpovedané však zostáva, prečo až teraz, na základe sťažnosti adresovanej našej redakcii. A ešte jedna poznámka. Argumentácia výškou platieb obyvateľov správcovskej firme neobstojí. Napriek tomu, že peňazí pre správcu je málo, v každom prípade by sa malo ich použitie odzrkadliť na zlepšovaní úrovne bývania. V opačnom prípade je na mieste otázka, či má vôbec význam ich správcovskej firme uhrádzať.

(mil)

Páčil sa vám článok?