Osud budovy Koospolu zostáva nejasný

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tak sa zdá, že po mnohých mesiacoch nevyužívania sa do budovy niekdajšej Eskomptnej banky na Hlavnom námestí opäť vráti ruch. Pred niekoľkými týždňami sa totiž začalo s rekonštrukciou celého objektu.

Žiaľ, jeho budúce využitie zostáva verejnosti zatiaľ zahalené tak ako fasáda tohto bankového paláca.

Budova Eskomptnej banky je prakticky prázdna už od roku 1996, keď jej majiteľ spoločnosť Koospol Praha ponúkol objekt na predaj. Väčšinový akcionár Koospolu, ktorým v tom čase bola Československá obchodná banka, prejavil vtedy záujem o desaťročný prenájom. ČSOB po medializácii prípadu obľúbenej kaviarne Roland Café, ktorej majiteľka dostala na jeseň 1996 z priestorov výpoveď, nakoniec od tohto zámeru upustila a rozhodla o predaji budovy spoločnosti Koospol.

O kúpu prejavilo záujem i mesto. V prípade kultúrnej pamiatky, ktorou Eskomptná banka je, má totiž pri predaji budovy prednostné právo na kúpu obec. Podľa zákona však jej cena nesmie presiahnuť 30 miliónov korún. A spoločnosť Koospol si budovu na Hlavnom námestí cenila prinajmenšom na dvojnásobok. Takže k dohode o kúpe medzi mestom a Koospolom nedošlo.

Podľa našich informácií patrí v súčasnosti objekt Eskomptnej banky poisťovni Kooperatíva. Získať podrobnejšie informácie o pozadí kúpy, rozsahu rekonštrukčných prác a budúcom využití budovy sa nám napriek niekoľkotýždňovej snahe dosiaľ nepodarilo. Viceprezident spoločnosti, ktorý je oprávnený v tejto veci podávať bližšie informácie, je niekoľko týždňov taký zaneprázdnený, že sme sa s ním nedokázali spojiť. Na naše telefonické odkazy nereagoval rovnako ako na odfaxované otázky.

Jedinými pracovníkmi Kooperatívy, u ktorých sa zvyčajne naše telefonické pokusy končili, boli sekretárky. Tá prezidentova nám dokonca oznámila, že o objekte bývalej Eskomptnej banky sa nijaké informácie podávať nebudú. Veríme, že najvyšší predstavitelia poisťovne Kooperatíva zmenia svoj názor a v najbližšom čase oboznámia verejnosť s osudom tejto atraktívnej budovy v centre mesta. Bratislavčania si to rozhodne zaslúžia.

Milan Šeršík

Lešenie a stavebný ruch prezrádza, že v budove bývalej Eskomptnej banky sa niečo deje.
FOTO - Juraj Mladý

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie